Українська податкова система залишається для дрібного бізнесу вкрай некомфортною, складною, непередбачуваною і недружньою. Що перешкоджає виходу самозайнятих осіб з «тіні». Зараз поза легальним полем залишається великий прошарок фізичних осіб, що здійснюють свою діяльність у галузі народних художніх промислів, які свого часу мали патентну форму оподаткування. Щоб створити умови подальшої «детінізації» саме самозайнятих осіб, особливо тих, що працюють на нерегулярній основі, необхідно запровадити нову спрощену форми ведення бізнесу - «індивідуальна діяльність», яка має відчутний потенціал для стимулювання до виходу з тіні тисяч громадян України. Саме такі зміни до Податкового Кодексу України запропонував народний депутат від «Батьківщини» Андрій Ніколаєнко, член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Він у співавторстві з ще одним представником «Батьківщини», народним депутатом Сергієм Тарутою зареєстрував у Раді відповідний законопроект №2511.

«Покроково повертаємо здоровий економічний ґлузд в оподаткування фізосіб-підприємців. Спільно з Сергієм Тарутою зареєстрували законопроект 2511 про спрощення ведення бізнесу самозайнятими особами. Пропоновані нами зміни стосуються десятків тисяч мікропідприємців. Це перший проект з нашого пакету законів, які закликані покращити умови ведення бізнесу в Україні. Але ще раз нагадаю представникам парламентської більшості – вже час фіналізувати перші напрацювання обіцяного вами прогресивного Податкового Кодексу. Якщо, звісно, ви почали таку роботу», - зазначив з цього приводу Андрій Ніколаєнко на свій сторінці у мережі Facebook.

Законопроект 2511 пропонує суттєве полегшення умов ведення бізнесу самозайнятими підприємцями. Закорема, проектом передбачається:

- запровадження поняття «індивідуальна діяльність» – діяльність фізичної особи з надання послуг населенню та діяльність у галузі народних художніх промислів;

- інтеграція зазначеної категорії платників податків до процедур реєстрації та обліку, адміністрування, сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та сплати податку у зв’язку з веденням індивідуальної діяльності;

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

- встановлення особливих умов оподаткування доходів, отриманих фізичними особами, яка провадять індивідуальну діяльність.

Проектом 2511 пропонується звільнення самозайнятих підприємців від обов’язку ведення обліку доходів і витрат, застосування РРО та подання податкової декларації (у частині доходів, що отримані в результаті провадження індивідуальної діяльності). Також пропонується встановлення ліміту доходів на рік (не більше 200 розмірів прожиткового мінімуму) та ставки податку (10% прожиткового мінімуму на місяць, авансова сплата).

Індивідуальна діяльність охоплює 19 видів побутових послуг та діяльність у галузі народних художніх промислів відповідно до Закону України «Про народні художні промисли», зокрема продаж самостійно виготовлених виробів.

На думку Андрія Ніколаєнка, необхідність прийняття такого законопроекту підсилюється ще й тим, що такий закон зможе хоча б частково компенсувати недолугість фіскальної політики правлячої більшості.

«На жаль, мої прогнози стосовно неприйнятності тотальної фіскалізації, запровадженої законами 128-IX та 129-IX, збуваються. Ці драконівські закони підвищують напругу серед підприємців. «Слуги народу» почали боротися з «тінню» не з митниці, де є величезні «дірки», не з податкової, де є корупція. І, до речі, новопризначені керівники цих структур так і не змогли пояснити нам на засіданні фінансового комітету Ради, як же саме вони будуть боротися з цими проблемами. Замість того, щоб долати корупцію та тіньові схеми на митниці та у податковій, «слуги народу» пішли шукати «тінь» на базари, до підприємців-фізосіб, які ледве-ледве забезпечують свої сім’ї. Тому люди збурені», - зазначив Ніколаєнко у кулуарах Ради, коментуючи акцію протесту ФОПів під Радою 3 грудня.