Сенатор Роб Портман під час слухань на тему політики США щодо Росії висловився, що Америка мала б долучитись до “нормандського формату”, повідомляє “Голос Америки”.

“Яка позиція Уряду США щодо ініціатив Зеленського у намаганні вирішити проблеми на східному кордоні України?”, - запитав Портман заступника Держсекретаря США з політичних питань Девіда Гейла.

У відповідь Гейл повідомив про сильну підтримку України з боку США. Також Гейл повідомив про те, що Держсекретар Майк Помпео відзначив ряд кроків в напрямку врегулювання конфлікту на Донбасі — встановлений режим припинення вогню, обмін полоненими, повернення росіянами захоплених минулого року суден.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

У відповідь на запитання, чому США не присутні у “нормандському форматі” Гейл відповів: “Так історично розвивались події, я не був тоді залучений до процесів і не можу дати відповідь. Але ми дуже тісно співпрацюємо з німцями та французами в цьому питані. Також говоримо з британцями і будемо активно задіяні в цьому процесі. Є дискусії щодо розширення формату”.

Нагадуємо, що під час “нормандської зустрічі” Зеленський планує обговорити обмін полоненими за принципом “всіх на всіх”, виведення усіх військ з Донбасу, проведення там місцевих виборів згідно із законодавством України і з присутністю українських партій та іноземних спостерігачів, а також формат та терміни передачі кордону з Росією під український контроль.

Як повідомляв портал Знай.uа, глава МЗС Пристайко розкрив подробиці "Нормандського формату".

Також портал Знай.uа писав, що США заявили про участь у "нормандському форматі" та виправдали Росію.