Стало відомо, що в понеділок, 16 грудня, на офіційному сайті Верховної Ради оприлюднили текст невідкладного законопроєкту №2598 про зміни у Конституції України щодо децентралізації.

Володимир Зеленський

Так, громаді хочуть надати максимум повноважень. Зокрема, орган місцевого самоврядування – рада громади. У ній є голова громади, який обирається на 4 роки. Рада формує виконавчий комітет, який буде здійснювати на місці цю місцеву політику.

Округи мають стати повними замінниками районів. Це інша форма, нова адміністративно-територіальна одиниця. На території округу складається з громад, одна громада не може бути поділена між округами.

Місцеві адміністрації хочуть усунути. На рівні округів і регіонів будуть префекти, які будуть очолювати невелику префектуру. Префект буде представником виконавчої влади і мати статус державного службовця. Призначається і звільняється префект на 3 роки президентом за поданням Кабінету міністрів. Також між ними буде постійна ротація, а один префект не може двічі поспіль бути на цій посаді на тій же територій.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Повноваження префекта - забезпечення взаємодії територіальних органів центральних органів виконавчої влади та дотримання ними Конституції та законів, координація виконання державних програм, напрями й організація територіальних органів та забезпечення їх взаємодії з органами місцевого самоврядування у форс-мажорних умовах, нагляд за дотриманням законів і конституції органами місцевого самоврядування. Також префект зможе припиняти акти місцевих органів влади з одночасним зверненням до суду.

Текст законопроєкту, Верховна Рада України

Текст законопроєкту, Верховна Рада України

Текст законопроєкту, Верховна Рада України

Текст законопроєкту, Верховна Рада України

Текст законопроєкту, Верховна Рада України

Текст законопроєкту, Верховна Рада України

Текст законопроєкту, Верховна Рада України

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський може розпочати конституційну реформу країни, або ж побудувати стіну на Донбасі.

Як повідомляв портал Знай.ua, глава держави Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді новий законопроєкт, який передбачає зміну Конституції України.

Також портал Знай.ua писав, що Україна пропонує змінити "представників Донбасу" у складі ТКГ в Мінську.