Україна є державою, що бере участь у Конвенції ООН проти катувань, таким чином вона зобов'язалася не депортувати людей до країн, де їм загрожують катування. Але нещодавно ця Конвенція була порушена, адже Україна повернула Азербайджану відомого опозиційного активіста Ельвіна Ісаєва. Про це повідомив правозахисник, координатор "Проекту без кордонів" Максим Буткевич в ефірі Громадського радіо.

Ельвін Ісаєв,Trend
Ельвін Ісаєв,Trend

За його словами, в Азербайджані регулярно і масово вдаються до тортур людей, це навіть зафіксовано правозахисниками міжнародних організацій. "Тому, власне, мова йде про те, що Україна порушила свої зобов'язання", - каже Буткевич. Через дії України, адвокати активіста Ісаєва можуть звернутися в Європейський суд з прав людини. Але на думку Буткевича, в цьому випадку країна може потерпіти не стільки правові, як репетиційні ризики.

Також Буткевич каже, що видача Ісаєва Азербайджану може бути пов'язана з тим, що нещодавно в Україні побував віцепрем'єр-міністр Азербайджану, а президент Зеленський зараз якраз перебуває з візитом в Азербайджані. "Майже завжди це сигналізує про те, що права людини приносяться в жертву ситуативним політичним домовленостям. І це великий удар по репутації держави", - зазначає правозахисник.

Ельвін Ісаєв, Trend
Ельвін Ісаєв, Trend

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Нагадаємо, Зеленський мчить в Баку до президента Азербайджану Алієва.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Україна передала Баку опозиційного блогера.

Також портал "Знай.ua" писав, що Олена Зеленська поділилася яскравим фото з Баку.