Автор ідеї почати імпорт електроенергії з Росії, народний депутат Андрій Герус маніпулює думкою громадськості, стверджуючи, що ухвалений парламентом законопроект №2233 цей імпорт забороняє. Про це у колонці "Пролетарська ненависть" для видання "Лівий берег" пише колишній міністр енергетики, а нині Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков, передає Обозреватель.

"По-перше, імпорт з Росії заборонений тільки за двосторонніми договорами і на "внутрисуточном ринку", проте залишилася можливість для імпорту в самому великому сегменті ринку - ринку "на добу вперед", - зазначає експерт.

В цьому сегменті реалізується 35% всієї електроенергії і саме він встановлює ціну для всіх інших учасників ринку. Також російській компанії "Інтер РАО" відкритий і балансуючий ринок.

Більше того, за словами екс-міністра енергетики, законопроект №2233 являє уряду можливість у будь-який момент і без будь-якого погодження з парламентом зняти навіть ці часткові обмеження на російський імпорт.

Ще одним підводним каменем законопроекту, про який замовчує де-факто основний лобіст російської електроенергії на українському ринку Андрій Герус, – це збереження всіх привілеїв для поставок електроенергії з Білорусі.

Популярні новини зараз
Пенсіонерів обкладуть податками: кому доведеться платити Повістки від ТЦК отримують заброньовані та з відстрочкою: що відбувається Пенсіонери втратять залишки виплат на картах: що приготував Кабмін Пенсіонерам доплатять солідні гроші: надбавки приходитимуть три місяці
Показати ще

"Електроенергія з цієї країни є реекспортом російських енергоресурсів. А з лютого з відкриттям Білоруської АЕС, країна, яка може втратити суверенітет, буде заливати дешевої атомної електроенергією Україну. А прибуток буде направляти росіянам на погашення кредиту за будівництво станції, які орієнтовно становить $10 млрд", - зазначає Іван Плачков.

Нагадаємо, комерційний імпорт електроенергії з Росії вперше за 4 роки став можливий внаслідок внесення правки в прийнятий 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був член фракції "Слуга народу", керівник Комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус. Член цього ж комітету комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правка Геруса внесена з порушенням регламенту Ради.

Раніше найбільший виробник електроенергії в страте компанія "Енергоатом" визнала, що імпортні поставки з Росії та Білорусі привели до введення балансових обмежень на вироблення атомними електростанціями (АЕС), з-за чого тільки з початку грудня держкомпанія втратила близько 100 млн грн, недовыработав 83 млн кВт/год.

Безпосередні витрати на купівлю електроенергії в Росії і Білорусі всього за пару місяців досягли $36 млн.