Донбас опинився серед 10 лідерів у рейтингу світових конфліктів, за якими потрібно стежити в 2020 році.

Україна опинилася TOП-10 важливих і масштабних військово-політичних конфліктів світу, які потрібно "тримати на мушці" у новому 2020 році, повідомляє американське видання Foreign Policy.

Локальні конфлікти служать дзеркалом світових тенденцій. Те, як вони розпалюються, розгортаються, зберігаються та вирішуються, відображає зміни у відносинах великих держав, інтенсивність їхньої конкуренції та широту амбіцій регіональних гравців. Вони висвітлюють проблеми, якими одержима міжнародна система, і ті, до яких вона байдужа, йдеться в статті.

За словами авторів видання, Росія сьогодні виявляє нетерплячість у намаганні стверджувати свій вплив. Міжнародну політику Москви називають опортуністичною, зазначаючи, що Росія прагне перетворити кризи на свою користь.

Згідно з версією видання, нинішній президент Володимир Зеленський додав нову енергію зусиллям з припинення шестирічного конфлікту на сході країни. Зокрема, згадуються розведення військ, обмін полоненими і узгодження формули Штайнмайера.

"Якщо все піде за планом, наступна зустріч у Франції, призначена на весну, повинна розглянути інші компоненти Мінського угоди, включаючи амністію, подальше виведення військ і шлях до реінтеграції районів, утримуваних сепаратистами, в Україні", - пише видання.

Проте, на думку Foreign Policy, плани з припинення вогню і розведення військ можуть впасти, а бойові дії можуть загостритися. І навіть якщо ці плани втіляться в життя, Зеленському все ще потрібно, щоб Москва пішла на компроміс.

У виданні нагадують, що хоча Кремль і більш схильний до угод із Зеленським, ніж з його попередником, основні позиції РФ залишаються незмінними: Росія заперечує, що є стороною конфлікту, який вона ініціювала, брала участь і фінансувала.

"Мир принесе явні дивіденди для України і користь для Росії: він може принести полегшення санкцій і зняти тягар фінансової та військової підтримки в районах, утримуваних сепаратистами. Від своїх західних союзників Зеленському потрібна вся можлива допомога", - йдеться в статті.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Крім України, в статті згадується ще дев'ять важливих світових конфліктів: бойові дії в Афганістані, громадянська війна в Ємені, конфлікт в Ефіопії, терористичні атаки в Буркіна-Фасо, громадянська війна в Лівії, конфлікт в Перській затоці, протистояння США і КНДР, конфлікт в Кашмірі і політична криза в Венесуелі.

Нагадаємо, українські військові прозвітували, скільки разів російські окупанти обстріляли позиції бійців та розповіли, скільки захисників України в результаті цього постраждали.

Як повідомляв портал Знай.ua, відомого російського терориста Миколу Бутрименка випустили з-під варти заради обміну полоненими.

Також Знай.ua писав, Зеленський підписав закон про особливий статус Донбасу: лише одна деталь.