У 2020 році в Україні повинна розпочатися медична реформа, підготовка до якої була проведена у 2019 році. Вже за цей період було проведено чимало змін, які вплинули на українців.

Електронна медицина

У 2019 рецепти на певні ліки стали електронними. Тепер, якщо лікар призначить препарат, який входить до держпрограми "Доступні ліки", то за електронним рецептом в аптеці його видадуть безкоштовно. За медпрепарати сплачує держава. Програма діє для пацієнтів з астмою, діабетом другого типу або серцево-судинними захворюваннями. З 1 березня також запрацювала електронна медична картка.

Аптека
Аптека

Підготовка до 2020 року

2019-го розпочалася підготовка до призначеної на 2020-й рік реформи у всій медичній сфері. На Полтавщині стартував пілотний проєкт: в регіоні повністю відпрацьовувався хід реформи вторинної спеціалізованої допомоги – і амбулаторної, тобто поліклінічної, і стаціонарної. Уже з квітня 2020 року всі заклади охорони здоров'я України мають перейти на новий механізм оплати за надані послуги через Національну службу здоров'я України.

Медики, фото з вільних джерел
Медики, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Провал "Безкоштовної діагностики"

1 липня мала запуститися "Безкоштовна діагностика". Рентген, УЗД, ендоскопія і ще 51 вид діагностики мав здійснюватися безкоштовно, а пацієнтам не треба приносити до лікарні шприци, рукавички, вату і плівку для рентгену. На жаль, програму мусили відкласти по ряду причин.

Скандали в МОЗ

З призначенням на посаду міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецької відомство супроводжують скандали. Так, через кілька тижнів після призначення Скалецької співробітники МОЗ звернулися до прем'єр-міністра Олексія Гончарука. У листі вони написали, що дії нового керівництва ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоров'я в Україні, а тим, хто не згоден з теперішнім керівництвом, пропонують звільнятися "по-доброму".

Зоряна Скалецька, ZIK.UA
Зоряна Скалецька, ZIK.UA

Нагадуємо, що Богдана забув? Зеленського під Новий рік засікли на улюбленому курорті українців.

Як повідомляв портал Знай.uа, представники родин героїв Небесної Сотні звернулись до Генеральної прокуратури України з вимогою замінити прокурорів, які представляють обвинувачення у справі колишніх представників "Беркуту".

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський підписав доленосний для України закон: торгувати з Росією більше не будемо.