Про це заявив народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Михайло Бондар під час брифінгу у Верховній Раді 16 січня, пише Обозреватель.

"На жаль, нам знову приходиться говорити про імпорт електроенергії з Російської Федерації. Чим він шкодить нашій державі? Тому що імпорт цієї електроенергії дозволить захопити біля 30% генерації в Україні", – сказав Бондар.

На його думку, РФ використовуватиме залежність України від російського струму для політичного тиску на українську владу. Він також повідомив, що депутати звернуться до НКРЕКП для зупинки імпорту, щоб врятувати вітчизняну генерацію та вугільну галузь.

"Росія буде використовувати свою електроенергію як інструмент шантажу і в подальшому для політичного впливу на рішення урядовців, президента України, буде відповідно використовувати в цій гібридній війні як інструмент. Тому ми, члени міжфракційного об'єднання "Енергетична незалежність та безпека України", хочемо звернутися до незалежного регулятора, який має можливість зупинити імпорт цієї електроенергії та не дати відповідно вбивати нашу вугільну промисловість, не дати можливість вбивати наші генеруючі компанії", – наголосив Бондар.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 року завдяки "поправці Геруса". Обсяг російської електроенергії, який постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Раніше народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко повідомив, що вітчизняна генерація та економіка зазнають значних збитків через імпорт російської електроенергії, та назвав Андрія Геруса, який пролобіював рішення про відновлення імпорту, людиною, що оголосила війну українській енергогенерації.