У неділю, 26 січня, президент України Володимир Зеленський у свій перший день робочого візиту до Польщі взяв участь у пам'ятному вечорі – 75 річниця звільнення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау. Про це повідомили в Telegram-каналі Офісу президента.

Відомо, що на пам'ятному вечорі були присутні колишні ув'язнені табору та їх сім'ї. Зеленський виступив з промовою, в якій зазначив, що для нього є честю і відповідальністю зустрітися з тими, хто пережив Голокост.

"Мабуть, людство ще не придумало слів, які могли б описати незламність і силу вашого духу", - сказав президент.

Зеленський зазначив, що дуже складно читати спогади в'язнів Аушвіца, тому що неможливо при цьому стримати сльози.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Більшість цих спогадів об'єднує заклик: "не Можна мовчати! Про це треба говорити! Молоде покоління повинно знати ці історії, знати про жахи Голокосту. Щоб на цій планеті ніколи нічого подібного не допустити знову", - заявив він.

Президент зазначив, що навіть для прочитання мемуарів, багато з яких видані в книжках, потрібна сила. Саме тому важко уявити, яку силу треба мати, щоб витримати жахи концтабору.

"Ви це зробили! Ви неймовірні люди! Дуже сильні і дуже сміливі. Ви надихаєте ніколи не здаватися. Голокост називають темним періодом в історії людства. І ви - промені сонця, які перемогли темряву ", - заявив глава держави.

Володимир Зеленський назвав Голокост жахливою трагедією єврейського народу і трагічним уроком для всього людства. Також він закликав усіх пам'ятати дані події для того, щоб ніколи не допустити їхнього повторення.

"Це наш обов'язок перед пам'яттю мільйонів невинних жертв, мільйонів євреїв. Це наш обов'язок перед усіма майбутніми поколіннями ", - сказав він.

Президент окремо звернув увагу на Праведників народів світу. Це звання дають тим, хто ризикував власним життям для порятунку євреїв.

"Я пишаюся тим, що більш двох з половиною тисяч українців удостоєні цього високого звання", - зазначив президент.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що хоче віддати "ключі" від України іншій людині.

Як повідомляв Знай. ua, Зеленський направляється до Польщі для пам'ятного заходу.

Також Знай. ua писав, що Зеленський відвідав Меморіальний комплекс "Яд Вашем" в Єрусалимі.