Як відомо, ще в серпні 2019 року мер Києва Віталій Кличко, перебуваючи на крок від звільнення з посади голови КМДА, літав до Нью-Йорка на зустріч з особистим адвокатом американського президента Дональда Трампа Рудольфом Джуліані. Після цього в Мадриді Джуліані зустрівся з помічником українського лідера Андрієм Єрмаком. Тоді адвокат попросив залишити Кличка на посаді. Про це повідомляє The New York Times.

Віталій Кличко і Рудольф Джуліані

В інтерв'ю адвокат Джуліані не заперечував, що обговорював позицію Кличка на зустрічі з Єрмаком в Мадриді 2 серпня.

Джуліані стверджує, що він дав зрозуміти, що це була його особиста думка щодо Кличка.

"Я висловив свою особисту думку, а не думку уряду, ґрунтуючись на особистих стосунках", - заявив адвокат.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

У свою чергу, Єрмак також визнав, що обидва обговорювали майбутнє Віталія Кличка.

"Враховуючи складний і непрозорий характер української політики, неясно, чи було втручання Джуліані вирішальною силою, що дозволяє меру зберегти свою посаду. Але зрозуміло, що спроба була", - йдеться в статті.

Також New York Times привів хронологію подій. 30 липня 2019 року Андрієм Богданом була скликана пресконференція, на якій той звинуватив Віталія Кличка у тому, що в українській столиці процвітає корупція.

Наступного дня київський мер розмістив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook знімки своєї зустрічі з Джуліані, його "старим другом і одним з найавторитетніших мерів у світі".

Віталій Кличко

За словами кількох людей, які чули заяви Кличка на робочих зустрічах, мер повідомив, що його американські союзники допоможуть йому зберегти посаду.

Через два дні Джуліані говорив про Кличка з Єрмаком в Мадриді. 4 вересня Офіс презедента затвердив відставку Віталія Кличка з посади голови КМДА. Проте, 6 вересня Джуліані заявив у соціальній мережі Twitter, що в Америці Кличком захоплюються.

"Обмеження повноважень мера Києва Кличка було дуже поганим сигналом, особливо на підставі ради від президентського помічника в Україні з репутацією "рішали". У США цим колишнім чемпіоном дуже захоплюються і поважають його", - написав адвокат.

Ця публікація з'явилася, коли президент України намагався стабілізувати свої відносини з американським лідером, дізнавшись, що військова допомога США була припинена з незрозумілих причин.

"Останнім кроком, необхідним для надання звільнення офіційного статусу, була підпис Зеленського на звільнення — здавалося, це була формальність, оскільки саме Зеленський намагався формалізувати це звільнення. Але документ так і не був підписаний", - наголошується в статті.

Рудольф Джуліані

Нагадаємо, що Микола Томенко показав, куди Кличко справ сотні мільйонів на посаді мера.

Як повідомляв портал "Знай.ua", український журналіст та бізнесмен Андрій Пальчевський та чинний мер Києва Віталій Кличко на початок 2020 року показали високі рейтинги.

Також "Знай.ua" писав, що у Київраді пропонують вирішити проблему тисняви в метро, скорегувавши графіки роботи підприємств, розташованих неподалік від станцій.