Подання Кабміну щодо звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови КМДА, що стало однією з найгучніших подій вересня, й досі залишається однією з актуальних тем для обговорень серед киян. Як, власне, і миттєва реакція столичного голови, який не тільки красномовно визнав це рішення незаконним, а і подав відповідний позов до суду. Та от розгляд справи перетворився на тривалу тяганину, в якій представники Кабміну вбачають умисне затягування процесу самим же мером-позивачем. Судове засідання, призначене на 29 січня, вкотре було перенесено внаслідок неявки саме сторони Віталія Кличка. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua
Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua

Ані Кличка, ані його адвоката: лише – квитки на літак та клопотання про перенесення

У своєму позові мер Києва Віталій Кличко просить Окружний адміністративний суд м. Києва визнати протиправними дії Кабміну щодо внесення Президентові вересневе подання про його звільнення з посади голови КМДА, а також скасувати відповідну пропозицію Прем’єр-міністра, датовану 4 вересня.

Перше підготовче засідання після відкриття провадження було призначено на 31 жовтня і цього разу, 29 січня об 11.00 вже мала розглядатися справа по суті.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua
Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua

Втім, попри майже годину очікувань, воно так і не відбулося через неявку сторони позивача – а саме адвоката столичного голови Андрія Шевчука, який має захищати інтереси Віталія Кличка у суді. А причиною тому стало те, що він наразі перебуває за межами України і повертається до столиці 29 січня, але ввечері.

Про надання квитків, як доказу, та клопотання про перенесення розгляду справи повідомив суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Ігор Погрібніченко.

Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua
Окружний адміністративний суд м. Києва - фото Знай.ua

"Виліт було здійснено 28 січня, а повернення – 29 січня, у день засідання. Ми не знаємо, з чим саме пов'язаний цей виліт і чи, дійсно, існують об'єктивні причини те, що інтереси позивача не може представити інший адвокат, оскільки договір про надання правової допомоги було заключено з адвокатським об'єднанням. Тим паче, що представництво інтересів позивача на попередньому засіданні забезпечував не тільки пан Шевчук", – повідомила правозахисниця зі сторони Кабміну та Прем'єр-міністра України, що представляє інтереси відповідачів.

Окружний адміністративний суд м.Києва - фото Знай.ua
Окружний адміністративний суд м.Києва - фото Знай.ua

Окрім того, представниця інтересів Уряду заявила про те, що дії сторони позивача Віталія Кличка є прямим фактом умисного затягування процесу.

"Це вже не перша спроба представників позивача відкласти судове засідання з підстав неможливості їх прибути та підтримати позицію свого довірителя. Ми вважаємо, що це можна розцінювати, як затягування судового процесу та просимо суд відмовити у задоволенні вказаного клопотання", – наголошує правозахисниця що представляє інтереси відповідачів.

Громада – проти: кияни стали "заручниками" комунального та будівельного хаосу

Про відверте затягування розгляду справи говорять і громадські активісти, офіційно зареєстровані як "треті особи" у даному судовому процесі.

"Ми з Президентом особисто розмовляли про те, що абсолютна більшість киян просить звільнити Кличка з посади голови КМДА – і він сказав: "Я підпишу". Але поки уряд програє в цьому питанні. Жодних юридичних підстав для визнання незаконним подання Кабміну і, зокрема, Прем'єр-міністра немає – воно було подане у відповідності до Конституції України і Законодавства. Сторона позивача просто тягне час до листопада, коли мають відбутися місцеві вибори", – каже головний координатор громадської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський.

Як відзначив столичний активіст, за цей час, поки це питання систематично відкладається, кияни продовжують страждати від комунального занепаду в місті.

"13 січня внаслідок масштабного прориву труб ошпарилися окропом 10 чоловік – хто поверне їм здоров'я? Це досить дороге лікування. І коли я спілкувався з Кличком, мер говорить, що він тут ні до чого: що не станеться, то він не винен. Його фірма "КАН Девелопмент" незаконно вирубує масово дерева в парку Кіото під чергову забудову ТРЦ. Забудовники Кличка захопили гуртожиток сліпих. Все це лише останні події. Тому треба відмовляти у його позові або закривати справу", – наголошує Віталій Черняховський.

Втім, в решті решт, суддя повідомив, що причину неявки Андрія Шевчука, адвоката Віталія Кличка, все ж визнано поважною.

"Суд виходить з того, що було надано новий договір на представництво інтересів Кличка від 15 січня 2020 року. А довіреність, яка підтверджує повноваження участі представника, видана виключно на Шевчука – на представлення його інтересів під час розгляду справи в Окружному адміністративному суді на підставі договору", – зазначає Ігор Погрібніченко.

В результаті засідання перенесено на 26 лютого. Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.