З початку цього року найголовнішою темою обговорень киян стали майбутні місцеві вибори, що мають відбутися вже восени. На пресконференції "Дослідження електоральних настроїв киян", що відбулася 27 лютого, експерти дослідницької компанії Active Group та розвиткової агенції досліджень та аналізу "РАДА" озвучили результати останнього моніторингу. Які політичні сили наразі входять до трійки лідерів, про рівень задоволеності містян роботою мера Києва Віталія Кличка та ймовірний "хід конем" новачка у списку кандидатів дізнавалися Знай.ua.

Пресконференція "Дослідження електоральних настроїв киян"
Пресконференція "Дослідження електоральних настроїв киян"

Київ – "гігант" за кількістю виборців: пріоритет віддають "Слузі народу"

Як підкреслили експерти, оцінка та вимоги киян відрізняється від інших міст України. А ще однією відмінністю є те, що саме в столиці знаходиться 5 млн потенційних виборців – а це чимала частина від їхньої загальної кількості по всій країні, що на сьогодні дорівнює близько 30 млн осіб.

"Станом на середину лютого, партія "Слуга народу" в столиці, як і по всій Україні, має найвищі рейтинги – 21, 4 % серед всіх і 28,9 від тих, хто визначився. Він більш-менш є стабільним. На 2-му місці – "Європейська солідарність" із показником у 9,5 % та, відповідно 12,7 %. І на 3-му місці – "Батьківщина", яка набрала 8, 9% серед всіх та 12 % серед тих, хто визначився", – повідомляє засновник дослідницької компанії Active Group Андрій Єременко.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Та за лічені місяці ситуація може докорінно змінитися. Експерти повідомили, що кінцевий результат може бути цілком непередбачуваним і кардинально відрізнятися від попередніх прогнозів.

"Нова політична сила, яка себе може заявити і як господарська, і відповідальна, і потенційно дуже правильна, яскрава, яка зможе реально зробити потрібні зміни у Києві. Якщо вона з'явиться, то до неї може перейти частина голосів лідерів сьогоднішніх опитувань", – відзначає президент Розвиткової агенції досліджень та аналізу "РАДА" Дмитро Васильєв.

А от рейтинги партії ОПЖЗ у Києві є найнижчими, ніж в інших регіонах країни.

Пресконференція "Дослідження електоральних настроїв киян"
Пресконференція "Дослідження електоральних настроїв киян"

Кияни оцінили роботу Віталія Кличка: рейтинг скотився майже до "двієчника"

А що ж стосується, безпосередньо, оцінки роботи мера Києва Віталія Кличка, то, за результатами проведеного опитування, за 5-бальною шкалою мешканці столиці дають йому менше 3 балів.

А оцінка розвитку міста ледь дотягує до 3,15 балів.

"В результаті ми маємо третину задовільних оцінок. Вже близько 30 % в сумі – незадовільні (15, 5 % є незадовільними і ще 17, 5 % – скоріш незадовільними). І, відповідно, близько 33 % оцінюють позитивно або відмінно. При тому, що рік-два тому оцінка роботи міського голови дуже рідко знижувалася до "трійки" – зараз вже стабільно (3,12, 2,9, 2,96 балів). Тож ми бачимо, що динаміка хоч і повільно змінюється, але негативно", – зазначає засновник дослідницької компанії Active Group Андрій Єременко.

А от рейтинг партії "Удар", яку власне і заснував нинішній столичний голова, є ще нижчим.

"А пов'язано це з тим, що Віталій Кличко все ж таки мандрував з однієї політичної сили до іншої. Під час загально національної кар'єри, будучи депутатом і політичним лідером, він був лідером політичної сили "Солідарність". І підвищитися рейтинг партії може лише якщо він дуже серйозно і гучно заявити про те, що "Удар" – це політична сила Віталія Кличка", - подчеркивает президент Розвиткової агенції досліджень та аналізу "РАДА" Дмитро Васильєв.

Битва новачків: Ткаченко "заліг на дно", а від Пальчевського чекають прориву

Знай.ua поцікавилися у експертів щодо нинішніх перспектив потрапити у "крісло" мера двох потенційних кандидатів, які, за думкою багатьох користувачів соцмереж, мали б реальні шанси на перемогу – продюсера, нардепа Олександра Ткаченка та українського бізнесмена, політичного оглядача Андрія Пальчевського.

"Якщо у перші місяці приходу команди Володимира Зеленського прослідковувалась позиція щодо висування кандидатури Олександра Ткаченка, то впродовж останніх кількох місяців спостерігається "затишшя". А останнім часом почали ширитися розмови про іншого кандидата від "Слуги народу" – Миколу Тищенка. До того ж, якщо казати про реальний вплив високих рейтингів "Слуги народу", до складу якої входить Олександр Ткаченко, як потенційний кандидат у мери, то його ім'я й досі "не підтягується" у суспільстві до політичної партії", – повідомляє підкреслює експерт Дмитро Васильєв.

Олександр Ткаченко, Уніан
Олександр Ткаченко, Уніан

Одним з підтверджень слів експерта став гучно розпочатий 5 місяців тому масштабний аудит діяльності діючого мера Києва Віталія Кличка та його команди, ініційований Кабміном за пропозицією саме Олександра Ткаченка. Та от тільки фінального вердикту кияни по суті так і не дочекалися: попри резонансні заяви колишнього очільника Офісу Президента Андрія Богдана щодо низки корупційних "сіток" в столиці та масштабне розголошення початку аудиту , кінцевий звіт так і не був оголошений.

Лише в офіційному запиті, направленому до Кабміну Знай.ua вдалося дізнатися лише про загальну кількість без деталізації кожного з прикладів. За інформацією Директорату територіального та місцевого розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів, у період з 25 вересня по 23 жовтня робочою групою було виявлено 86 порушень та 50 недоліків.

"Початок цієї перевірки був широко анонсований і Прем'єр-міністром Гончаруком, і Олександром Ткаченком, але щось пішло не так. Результати мали б бути оголошені одразу після її завершення, втім за цей час, мабуть, змінилася концепція щодо виборів мера Києва. Схоже, що певні домовленості досягнуті, оскільки на початку зими вже відбулися нові призначення керівників по районах – як людей Кличка, так і людей нової влади", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

За словами спікерів, одним з потенційних кандидатів, що може стати цим вибуховим "кандидатом-новачком", є відомий український бізнесмен, блогер та політичний оглядач Андрій Пальчевський.

Андрій Пальчевський, YouTube
Андрій Пальчевський, YouTube

"Рівень пізнаваності Андрія Пальчевського нині досить високий – він часто з'являється на телебаченні та радіоефірах і є відомою медійною особою. Він має цілком ймовірні шанси перемогти, якщо у найближчі 1 – 1, 5 місяці продемонструє киянам "практичну складову", що є дуже важливою для киян: представить команду, з якою планує працювати, розкаже про свою програму як кандидата на посаду мера. І якщо все це гідно оцінять столичні виборці, він може зірвати вирішальний "бонус" і перетягнути близько 30 % голосів антирейтинга Віталія Кличка", – говорить засновник дослідницької компанії Active Group Андрій Єременко.

До речі, згідно із попередніми соцопитуваннями киян, Андрій Пальчевський незмінно посідав 2 місце у рейтингу, щоразу вагомо зменшуючи розрив у відсотках із Віталієм Кличком.

Андрій Пальчевський, скріншот з відео
Андрій Пальчевський, скріншот з відео

Варто зазначити, що мер Києва Віталій Кличко й досі намагається оскаржити його рішення щодо його звільнення з посади голови КМДА, що відгуділо на всю країну на початку вересня. Та ось тільки факт того, що ані він, ані його адвокат не з'являються вже котре засідання поспіль, представники Кабміну вбачають умисне затягування процесу самим же мером-позивачем.

Позов Віталія Кличка - засідання Окружного адміністративного суду
Позов Віталія Кличка - засідання Окружного адміністративного суду

Як повідомляли Знай.ua, у своєму позові мер Києва Віталій Кличко просить Окружний адміністративний суд м. Києва визнати протиправними дії Кабміну щодо внесення Президентові вересневе подання про його звільнення з посади голови КМДА, а також скасувати відповідну пропозицію Прем’єр-міністра, датовану 4 вересня.

Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко
Міжнародний форум "Майбутнє Києва" - Віталій Кличко

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.