Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив про запуск чергового проекту — електронних лікарняних. Він зазначив, що відповідну постанову було прийнято сьогодні, 3 березня.

"Сьогодні ми на Кабміні прийняли постанову, яка стосується одного з моїх улюблених проектів. В моєму персональному списку проектів він входить до топ-20. Зустрічайте — електронні лікарняні! Сьогодні прийняли відповідну постанову. Маємо запуститись вже у квітні з простим рішенням, а вже влітку інтегруватись з eHealth та медичними інформаційними системами" Дмитро Дубілет

Дмитро Дубілет, скріншот: YouTube
Дмитро Дубілет, скріншот: YouTube

Зі слів міністра, замість того, щоб виписувати лікарняні, тобто "листки непрацездатності" на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням цифрового підпису. Дммитро Дубілет назвав головні причини необхідності такого нововведення.

Електронні лікарняні необхідні, на думку Дмитра Дубілета, тому що:

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

1. Навколо лікарняних відбувається багато шахрайства і їх можна навіть купити в інтернеті за 200 грн. В результаті бізнес та держава витрачають на фейкові лікарняні мільярди гривень на рік. Відтепер підробити їх без участі лікаря буде неможливо. А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, бо тепер все автоматично фіксується та аналізується у єдиній електронній системі.

2. Українцям не доведеться відвідувати лікарню спеціально, щоб закрити лікарняний. Лікар ставить строк лікарняного за замовчуванням і він може закриватись без додаткового візиту.

Лікарняні, скріншот: YouTube
Лікарняні, скріншот: YouTube

3. Прибирається зайва бюрократія. Інформація у фонд та до роботодавця передається автоматично без довгого колообігу паперових бланків.

4. З впровадженням нової системи бланки строгої звітності не будуть потрібні.

Дубілет зазначив, що для держави таке нововведення не коштуватиме майже нічого, оскільки рішення було зроблено на базі вже наявного програмного забезпечення Пенсійного фонду, яким зараз користуються. Розробку модулю в eHealth для формування висновків та довідок підтримує EGAP.

"Дуже люблю такі кейси, коли замість створення нової дорогої ІТ-системи ми швидко адаптуємо те, що вже є, і не ускладнюємо життя ані бізнесу, ані для держави." Дмитро Дубілет

Лікарняні, скріншот: YouTube
Лікарняні, скріншот: YouTube

Скріншот: facebook.com/dubilet
Скріншот: facebook.com/dubilet

Сьогодні ми на Кабміні прийняли постанову, яка стосується одного з моїх улюблених проектів. В моєму персональному списку...

Geplaatst door Дмитро Дубілет op Dinsdag 3 maart 2020

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, звільнятимуть на лікарняному та у відпустці — що прийде на заміну Трудовому кодексу

Як повідомляв портал "Знай.ua", лікарняний - неприпустима розкіш, у скільки українцям обійдеться "похворіти"

Також "Знай.ua" писав, що Україну "затопило" дешевими липовими документами: як відрізнити та що загрожує покупцям