У четвер, 16 липня, Верховна Рада обрала головою НБУ Кирила Шевченка. Його називають "дипломатичним банкіром" і передбачається, що він може прислухатися до Офісу президента і піти на поступки.

Зеленський вважає, що новий глава НБУ повинен насичувати економіку емісійної гривнею.

Кандидатуру висунув президент Володимир Зеленський, його підтримали 332 голосами. Більшість з них віддали представники фракції "Слуга народу". Його також підтримали група "Довіра", фракція "Опозиційна платформа – за Життя", "За Майбутнє", "Батьківщина". Фракція "Голос" відмовилася підтримати нового главу регулятора, тому що на їх думку при голосуванні порушили процедуру – у парламентаріїв не було часу ознайомитися з програмою кандидата. Не підтримали кандидата і представники "Європейської солідарності".

Голосування за нового голову НБУ Шевченка, фото: Знай.uа
Голосування за нового голову НБУ Шевченка, фото: Знай.uа

Шевченка у державних банках працює вже 11 років. Він був на посаді голови Державної іпотечної установи. Повідомляється, що Шевченко добре знає банківський ринок і він не займався політикою.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Після відставки Якова Смолія на початку липня президент Володимир Зеленський підшукував нового голову Національного банку.

"Юрій Городніченко, професор економіки університету Берклі (США), кращий молодий економіст світу за версією авторитетного рейтингу Repec Ideas. Володимир Лавренчук. Екс-глава Райффайзен Банку Аваль вважався одним з топ-кандидатів на посаду глави НБУ ще після відставки Валерії Гонтарєвої в 2018-му, але тоді Петро Порошенко волів Якова Смолія.

Кирило Шевченко. Ім'я чинного голови Укргазбанку було першим, кого співрозмовники видання в Раді та ВП називали ймовірним наступником Смолія. Він же – приклад того, як конкретного кандидата намагаються "збити": народний депутат Олександр Дубинський розгорнув проти Шевченко цілу кампанію через свої медіамайданчики.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, колишньому голові НБУ Смолія підкинули під будинок труну і похоронні вінки.

Як повідомляв Знай. ua, Зеленський вже підшукує заміну Смолія, названі головні претенденти на крісло голови НБУ.

Також Знай. ua писав, що НБУ прийняли остаточне рішення