Цієї осені вибори будуть проходити за новим Виборчим кодексом, а голосувати вперше дозволено там, де людина фактично живе.

У суботу, 5 вересня, в Україні офіційно стартувала виборча кампанія на місцеві вибори, які мають відбутися через 50 днів – 25 жовтня. Цього року вибори проходитимуть за новим Виборчим кодексом, який набув чинності з 1 січня поточного року.

Читайте Знай в Google News!

  • Для населених пунктів від 10 тис.жителів вибори проходитимуть за пропорційною системою з відкритими списками місцевих організацій політичних партій, без можливості самовисування кандидатів.
  • У територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тис.депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. Водночас в кожен округ може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.
  • Вибори передбачають дотримання в місцевих виборчих списках гендерної квоти - не менше 40% представників однієї статі в списку партії
  • Нова система висування кандидатів у депутати та формування нових видів виборчих списків кандидатів: єдиного та територіальних виборчих списків.

Вибори, фото з відкритих джерел
Вибори, фото з відкритих джерел

До 25 жовтня має бути підготовлено низку організаційних заходів, передбачених календарним планом:

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще
  • подання до Центрвиборчкому копій рішень керівних органів партій про участь у виборах їх місцевих організацій - до 6 вересня;
  • висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови-15-24 вересня;
  • оприлюднення відомостей про реєстрацію кандидатів-до 2 жовтня;
  • початок передвиборчої агітації - з наступного дня прийняття відповідної територіальної виборчої прийняття рішення про реєстрацію кандидатів. Закінчується о 24: 00 останньої п'ятниці перед днем голосування.
  • відправка іменних запрошень виборцям - до 15 Жовтня;
  • день голосування - 25 жовтня, з 08:00 до 20: 00;
  • оголошення результатів - 3-6 листопада.

Перші місцеві вибори в ОТГ, ілюстративне фото з вільних джерел
Перші місцеві вибори в ОТГ, ілюстративне фото з вільних джерел

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадавши, у Хмельницькому політики повісили себе на кожному стовпі - пора обіцяти перед виборами.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Верховна Рада призначила проведення місцевих виборів.

Також портал "Знай.ua" писав, що Верховна Рада переформатує Виборчий кодекс - яких змін чекати українцям.