Все життя людини підпорядковане біоритмам - добовим і сезонним. Будь-який процес в нашому організмі залежить від часу доби: і коливання температури тіла, і вироблення травних ферментів, і викид в кров певних гормонів. Якщо ритм порушується, збій відбувається майже у всіх системах організму.

Дослідники зі штату Колорадо (США) повідомили про несподівану небезпеку сфер діяльності, де у людини порушуються циркадні ритми. Так при позмінній роботі у громадян знижується концентрація біологічного маркера P1NP. У підсумку це призводить до виснаження кісток. Повідомляють закордонні ЗМІ.

Люди з такими проблемами набагато частіше страждають від переломів і остеопорозу. За словами вчених, нічний сон благотворно впливає на організм людини.

Позмінний графік може в деяких випадках здатися зручним, але при більш ретельному розгляді можна побачити, що це самообман. При роботі вночі у людей з'являються різні захворювання.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Крім ламкості кісток можуть виникнути різкі зміни артеріального тиску навіть у тих, хто раніше не страждав на гіпертонію.

Добовим біоритмам підпорядковуються і коливання артеріального тиску - в нормі вночі воно знижується. Але необхідність трудитися, нервове напруження через роботу перешкоджають цьому зниженню. Більш того, під час нічного неспання у великій кількості виробляється гормон кортизол, який сприяє піднесенню тиску. Через все це природний механізм "ламається", і здоров'я може бути підірване.

Для запобігання подібних проблем експерти радять добре висипатися. При відпочинку днем ​​потрібно щільно закривати штори або жалюзі, щоб в приміщення не потрапляло світло.

Також вчені не рекомендують влаштовувати "обіди" вночі при змінному графіку. У темний час доби потрібно обмежитися легким перекусом: низькокалорійні хлібці, овочі і фрукти.

Днем обмін речовин орієнтований на витрату енергії, ввечері він "перемикається" на утилізацію поживних речовин. Простіше, на перетворення калорій в жир на боках.

Люди, що працюють ночами, їдять в основному теж в темний час доби, тому надлишок кілограмів у них виникає досить швидко. До того ж через пізні трапези знижується вироблення гормонів, пов'язаних з контролем ваги. До них відносяться лептин, який подає в мозок сигнал про те, що ми ситі, і гормон росту, що сприяє розщепленню жирових запасів.

Зате, коли ви щільно підкріпилися ближче до півночі, організм виробляє інсулін. Це сприяє примноженню жиру в тілі. А ще, якщо ситуація повторюється з дня на день, призводить до розвитку цукрового діабету.

Нагадаємо, дізнайтеся вашу професію по знаку Зодіаку.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ці продукти подарують силу і енергію на довгий час.

Також "Знай.ua" писав, як позбутися від хронічної втоми назавжди, поради психолога.