Повір'я

В цей день святкувався Агафон Огуменник. Огуменником називали, бо лісовик приходив похуліганити на тік. Щоб не потрапити під владу його чар і захистити своє добро, чоловік повинен був надіти сорочку навиворіт, пов'язати поверх голови рушник і окреслити коло навколо току кочергою і самому сісти в це коло. Так робили найчастіше в Тульській губернії. Інакше лісовик розкидає солому по всій окрузі і снопи з чужими переплутає.

Лісовик був дуже цікавим міфологічним створінням, господарем лісу. Він поважає тих, хто не знущається над його господарством, не вбиває тварин, хто не ламає гілки просто так. Їм лісовик допомагає швидше вийти з лісу, а не плутає стежками в саму гущавину. У лісовика є безліч облич, він може стати купиною або пнем, птицею або звіром, рослиною і людиною. Його бачили оброслою мохом істотою, яка сопе так, як шумить ліс. Особлива його властивість, в порівнянні з іншими духами, це те, що він, коли йде по лісі, може своїм зростанням рівнятися з найвищими деревами. А якщо жартує і грає, то може і маленькою билиною ховатися під найменшим листочком.

Лісовик не виходить на луг і на поле, тут господарюють інші духи - польовики. Іноді лісовик приходить в село розважитися, як в цей день. Люди кажуть, що його можна побачити і людиною. У цьому образі він найчастіше носить червоний пояс, праву частину застібає на ліву, як жінки, очі у нього зелені, як у іншої нечисті. І взуття одягає ліву на праву, а праву на ліву. У нього немає ні брів, ні вій, ні правого вуха, а волосся зачісує наліво. За повір'ям, його можна впізнати, якщо подивитися через праве вухо коня. Тоді лісовик відливає синюватим кольором, тому що у нього синя кров.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Прикмети 4 вересня

  • Якщо весь день було сонячно, значить, така погода протримається до кінця місяця.
  • Народжені на Агафона люди, зазвичай добрі, але дуже образливі.
  • У цей день краще в ліс не ходити, інакше лісовик може заплутати.
  • 4 вересня в лісі мало грибів, а горіхів багато - зима буде холодною і сніжною.
  • Якщо тепло і летить павутина, то осінь буде теплою, а сніг випаде не скоро.
  • Якщо павутина летить низько, то зима буде теплою, а високо - холодною.
  • При заході сонця небо затягується хмарами з півночі - до вітрам.
  • Дуже високий атмосферний тиск падає повільно, а вітер змінює напрямок з південно-західного на північно-західний- до поганої погоди, температура поступово підвищиться протягом 2 днів.
  • Фазани шукають укриття в гущавині - до негоди