Інші назви свята:

  • «Агафон»,
  • «Агафонів день»,
  • «Огуменник»,
  • «Потіхи лісовика».

За повір'ям селян, ніч на Агафона відрізняється витівками лісовиків: «На Агафона лісовик з лісу в поле виходить, бігає по селах і селах, розкидає снопи по току».

Історія свята

Церковний календар каже, що сьогодні православні святкують свято мученика Агафоніка Нікомидійського. Він в 4-му столітті постраждав за віру Христову. Тоді було велике гоніння на християн і за часів тетрарха Максиміана Агафоніка схопили в Нікомидії. Це було його рідне місто. Його і ще декількох християн направили до Фракії на суд. Багато мучеників сильно понівечились і не могли більше йти, тому їх вирішили стратити на місці. Агафонік же витримав весь шлях і його засудили до смертної кари в місті Бешикташ. Під час страти Агафонік молився.

Традиції і обряди

Огуменник, так називали спеціальну ділянку, де будували тік - таке місце, щоб зберігати зерно і тут же його обробляти. Саме на тік за повір'ям приходив лісовик, який любив перекидати снопи в чужі ділянки, солому розтягувати по всій окрузі. Так як всі ці продукти були потрібні, то господарі виходили вартувати свої припаси.

Популярні новини зараз
Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Для цього чоловіки одягали кожух навиворіт, щоб хутро було зверху, голову потрібно було обв'язати рушником і взяти в руки кочергу, якою окреслювали коло навколо току. Так лісовик не міг підійти до нього. Сам господар сідав в коло і чекав.

Лісовик - це дух лісу, який повинен був стежити за лісом, він його господар. Той хто не заламував гілки, шанобливо ставився до лісу, не вбивав звірів, той вважався для лісовика добрим і він міг навіть допомогти швидше вийти з лісу. Якщо ж людина не була «доброю», то лісовик міг заплутати і завести людину в саму гущавину. Лісовик може стати чим завгодно: колодою, звіром або навіть людиною. В людській подобі він носить червоний пояс, ліва сторона його жупана завжди запахнута на праву. Але відмінною рисою є те, що його взуття перепутане з лівої ноги на праву.