Американські вчені встановили, що відчувають себе самотніми люди, що воліють тримати інших на відстані, розширюючи межі свого особистого простору. Наукова стаття опублікована в журналі PLOS One.

Вчені з Чиказького університету провели дослідження, в якому взяли участь 175 осіб.

Людей попросили розповісти про те, як близько вони воліють тримати інших людей: членів сім'ї, друзів, романтичних партнерів або просто знайомих. Для простоти учасникам необхідно було відповісти на питання:

"Якщо б певна людина сиділа поруч з вами, як близько їй необхідно було б бути, щоб вам стало некомфортно?".

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Далі вчені виміряли рівень самотності кожного з учасників за допомогою стандартизованого опитувальника, а також зібрали інформацію про сімейний стан, симптоматики депресії і тривожного розладу, стать, вік і об'єктивні показники соціальної ізоляції. Наприклад, запитували, як часто учасник дослідження спілкується зі своїми друзями та сім'єю і з ким він чи вона живе.

Результати дослідження показали, що більш самотні люди воліють тримати близьких на значно більшій відстані всередині свого особистого простору, ніж менш самотні люди.

Вчені прийшли до висновку про те, що почуття самотності посилює прагнення до певної соціального самозахисту, змушуючи людину обмежувати особистий простір. Той факт, що самотніми і більш закритими могли вважати себе і ті учасники, у яких були постійні партнери і близькі друзі, вказує на те, що почуття самотності не регулюється діючими соціальними контактами і може вказувати на незадоволеність від взаємодії з близькими.

Нагадаємо, вчені прийшла до висновку, що у різні часи року наш мозок працює по-різному.

Раніше Знай.ua повідомляв, науковці знайшли взаємозв'язок між денною сонливістю і розвитком слабоумства.

Також Знай.ua писав, вчені пояснили, чому краще забути про енергетичні напої раз і назавжди.