Повір'я

На Русі цей день ще називали Осенини, і день був чисто жіночим святом. Їх шанували як матерів. Бездітні жінки просили святу заступницю послати їм дитину, накривали стіл для жебраків з усього села, щоб і вони помолилися за дітей.

Щоб комахи заснули на зиму, влаштовували похорони мух, хоча це могли бути і комарі, таргани або оси. Комаху клали в домовину, зроблену з морквини і виносили на пустир з усіма урочистостями, а після закопували в могилу.

Іноді цей день називався луків або пасиковий, продовжували прибирати цибулю, а пасічники готували бджіл до зимівлі.

У багатьох місцевостях розповідали легенду про двох ланей, які ще в старі часи приходили на цвинтар. Одну завжди різали і варили, а другу відпускали. Але одного разу люди поскупилися і закололи обох. Більше лані не з'являлися.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

У народі навіть існував обряд, коли дві дівчини переодягнені оленихами, лосихами або ланями, тікали лісом від хлопців. Коли їх ловили, то одну відразу відпускали, а другу приводили в капища і лаяли, що довго бігала, але потім теж відпускали.

Щоб уникнути зурочення так порчі люди палили в новому живому вогні (запалений тертям або іскрою) старий одяг і взуття.

Коли на Русі ще було язичництво, це було свято врожаю, в яке поклонялися богиням родючості, любові і шлюбу Ладі і Льолі, матері і дочці. А Род - це творець Всесвіту, світло і життя, волога, вогонь і пекло. Лада-Любов є праматір'ю богів - Богородицею. Свято присвячене зібраному врожаю, родючості і сімейному благополуччю. Після хрещення Русі давня традиція не забулася.

Прикмети на 21 вересня

  • Яка погода на Осенини, такою вона буде до зими.
  • Якщо зайці риють глибокі норки, зима буде холодною.
  • Люди, що народились 21 вересня, відрізняються працьовитістю. Носити їм слід алмаз або турмалін.