Європа довго йшла до того, щоб досягти рівноправності між чоловіками і жінками. У сучасному світі жінки працюють, будують кар'єру, мають чоловічу одяг і займаються тим, що кілька століть тому не могли навіть мріяти. Незважаючи на це, існують країни, в яких все по-іншому.

Яскравим прикладом є те, що в гірських селищах Балкан існує дивна традиція клятвеної цноти. Її також називають штучним перевтіленням жінок у чоловіків – "бурнеша". Він символізує древнє життєвий уклад.

Раніше тут жили за спеціальним Кануном, в основі якого – патріархальні цінності. Обов'язок кожного члена громади – захищати свою сім'ю, служити їй, змивати завдані клану образи і образи кров'ю.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Жінкам залишається лише охороняти спокій чоловіків і народжувати дітей. За такими законами в Албанії живуть і зараз. Але хто буде нести відповідальність за сім'ю, якщо глава сімейства помре?

Саме тому і виникла необхідність прийняти обряд "бурнеша". Дівчата змушені поставити хрест на всьому жіночому і всім красивому. Вони відмовляються від народження дітей і інтимних стосунків. Такі жінки носять піджаки, грубі черевики, підтяжки, чоловічі штани, вибирають собі чоловічі імена. Вони проводять час, курять і п'ють в компанії чоловіків. Мова йде про зовнішньому вигляді, поведінці, манерах, але не про фізіологічну зміну статі.

Ритуал символізує народження нової людини. Клятвенная незаймана отримує всі чоловічі права, крім одного, самого головного, – права вступати в шлюб. Вона може битися зі зброєю в руках, займатися чоловічою роботою, представляти громаду на зборах, заробляти гроші, купувати і продавати майно.

Звичайні албанські дівчата захоплюються "бурнеша" за мужність та силу волі. Це цілком зрозуміло, адже після ритуалу вони отримують безліч прав. Їм дозволено те, що знаходиться під забороною для інших. Крім свободи, відповідальності і різних прав, є ще дещо, що спонукає молодих дівчат пройти ритуал. Це бажання відокремитися від батька-тирана, уникнути небажаного кланового шлюбу, мати можливість працювати по чоловічій спеціальності і брати участь у кровної помсти.

Портал "Знай.uа" писав про жінку, яка за 2 роки пошила 840 комплектів одягу

А також про літню жінку, яка пробігла в марафоні 42 кілометри

Нагадаємо: як за 8 років змінилася дитина, яка палить