Європейський орбітальний зонд «Марс-Експрес» переду фото величезних покладів льоду і снігу на марсіанському кратері Королева.

Вчені зробили аналіз отриманих фото і впевнилися, що перед ними – ніщо інше, як доказ присутності води на Марсі. Вчені і раніше знали про те, що на Марсі є крижані покриви, але тоді ці висновки були зроблені на користь того, що вони присутні лише під поверхнею або на полюсах.

Зонд запустили ще у 2003 році, щоб дізнатися більше інформації про воду на Марсі. «Марс-Експрес» займається вивченням причин випарів величезних кількостей води, яка коли-то покривала частина Марса. Це були цілі ріки, озера і моря. До того ж, зонд займається відстеженням супутника Марса – Фобоса.

Кратер Королева – це отвір в 82-километри на поверхні планети. Він знаходиться біля північного полюса планети і був утворений ще 4 мільярди років тому, коли планету покривала вода, кажуть вчені.

Товщина крижаних покривів – близько 2 кілометри. Дослідники сперечаються про те, як льодовик зумів зберегтися, але найпопулярніша теорія – це твердження, що крижина була утворена завдяки різкого перепаду температур. Цьому сприяло холодне дно кратера і його стінок. У їх складі виявлено більше тепла порода.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Нагадаємо, У Фінляндії прибульці напали на сім'ю: ставили страшні експерименти

Сім'я з Фінляндії стверджує, що на них 30 вересня напали гуманоиды.

Подружжя з міста Вихти разом з маленькою дочкою перебували вдома, коли до вікна підлетів дивний чорний об'єкт, який завис у повітрі. Через деякий час біля входу в будинок стояло кілька інопланетян. Зовні вони схожі на людей, повідомляє портал MUFON.

Як раніше повідомляв "Знай.uа" Марс атакує десятки НЛО: в руки уфологів потрапило секретне відео

На Ютуб-каналі "The Hidden Underbelly 2.0 з'явився ролик з однією цікавою знахідкою. Автори каналу змонтували відео про красиву панорамну поверхню Марса. Відео створювали на основі 83 знімків. Фотографії зробили за допомогою пристрою під назвою "Curiosity".

Також Знай.uа" писав про те, що Інноваційне паливо NASA: подорож в Космос зможе тривати роками