Під час археологічних розкопок в Помпеях виявили останки коней. Вони були запряжені й готові до поїздки. Дослідження проходило на віллі Чівіта Джуліана. Про знахідку повідомив генеральний директор Археологічного парку Помпеї Массімо Осанна на офіційному сайті музею.

Вчені припускають, що готували екіпаж для евакуації мешканців будинку, які намагалися врятуватися від виверження Везувію в 79 році до нашої ери. В результаті цього Помпеї були поховані під шаром вулканічного попелу.

Вілла перебувала за міськими стінами. Перші розкопки в руїнах будинку відбувалися минулому столітті. Тоді знайшли залишки житлових приміщень і сільськогосподарських будівель. Щоб зберегти їх, археологи почали проводити в цьому місці охоронні розкопки разом з поліцейськими.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У травні 2018 року вчені вперше виявили в Помпеях цілий скелет коня. Судячи з усього, це породиста кінь, якою володів місцевий багатій. Вона брала участь у скачках.

Незабаром на розкопках Вілли таїнств знайшли печі, виноградні давильні і незвичайні фрески, а також частина дерев'яному ліжку, амфори і кухонне начиння.

Другий етап досліджень стартував в липні. Фахівцям вдалося відкрити стайню. Були знайдені останки ще одного коня, а також частина третя. Крім того, археологи виявили сідла і упряжку, прикрашені бронзовими і дерев'яними елементами.

Вчені прийшли до висновку, що коні були чистокровної породи. Про це свідчать їх розміри, які вдалося отримати з допомогою селекційного розведення, а також якість і оформлення упряжок.

Массімо Осанна повідомив, що коні настраждалися перед смертю. Вони просто задихнулися під вулканічним газом. Під час виверження вулкана почали виділятися отруйні гази і гарячий пар.

Директор музею повідомив, що після закінчення дослідних робіт територія вілли буде розкопана. Її відкриють для огляду.

Знайдені в ході розкопок останки і предмети заливають гіпсом. Це дозволяє відтворити фігури і побачити їх такими, якими вони були до смерті або руйнування.

"Знай.uа" писав: археологи наткнулися на таємниче заклинання

А також: археологи знайшли древню настільну гру

Нагадаємо: загадкові твори мистецтва, чиї посмішки зачарували весь світ