Археологами на території Азербайджану була знайдена настільна гра, яка належала стародавнім людям, про що повідомляє replyua.net, посилаючись на changeua.com.

Розкопки вели співробітники Американського музею природної історії, при цьому очолював групу вчених Волтер Кріс. В ході роботи спеціалісти знайшли настільну гру, яка, ймовірно, належала кочівникам. При вивченні артефакту був встановлений його вік, значення якого становить близько чотирьох тисяч років. Як заявив Волтер, подібні розваги мали велику популярність на території Месопотамії і Єгипту. Знайдена настільна гра носила назву "П'ятдесят вісім лунок" або "Гончі і шакали". До цього подібний вид розваг дослідникам на очі не попадався, відповідно, в даний час він єдиний у своєму роді.

Цінність знахідки полягає також у тому, що вона може багато розповісти про взаємини між кочівниками і близькосхідними торговцями. Правила гри достеменно не відомі, проте фахівці вважають, що вони близькі до умов гри в нарди або ж крибедж.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Не так давно вчені представили всьому світу результати своїх досліджень, що проводилися протягом шести років. Вчені довго билися над кістяним артефактом, вік якого оцінювався в 90 000 років. Його знайшли в Марокко в 2012 році і великі уми нарешті розібралися в його значенні.

Виявилося, що співробітниками Національного інституту археології і культурної спадщини Марокко і Оксфордського Університету знайде кістяний ніж. Як показали дослідження, він зроблений з бичачої кістки і визначити його вік допоміг шар землі. Тепер експерти вважають, що дана зброя створена представниками дуже раннього типу людини розумної атерийской культури.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що дослідники встановили, з якої причини єгиптяни ховали своїх дітей в горщиках.

Як повідомляв портал "Знай.uа": вченим вдалося розшифрувати напис, вирізаний на камені 3200 років тому – він оповідає про долю Трої.

ТакожЗнай.uа" писав, що дослідникам вдалося розкрити вбивство, скоєне 4000 років тому.