Завдяки новому білкового сенсору вчені можуть спостерігати за накопиченням нікотину всередині нейронів і стежити за розвитком залежності.

Кожного разу, коли людина вдихає тютюновий дим, молекули нікотину проходять гематоенцефалічний бар'єр і потрапляють прямо в мозок. Тут однією з його мішеней стають ацетилхолінові рецептори, розташовані на поверхні нервових клітин. Вони є нікотиночутливими. Коли нікотин з ними пов'язується, виникає каскад певних ефектів. Одним з них є легка ейфорія. Але цим все не обмежується. Молекули нікотину проникають також в нейрони. Їх рух всередині нейронів залишається досить туманним і недостатньо вивченим.

Біологи створили штучну систему, яка складається з двох білків. Це дозволяє візуалізувати розподіл молекул, які потрапили в клітину. Один з білків зв'язується з нікотином, внаслідок чого змінює свою форму. Це призводить до активації другого, флуоресцентного білка. Цей так званий "датчик" можна вносити певні ділянки клітини. Його світіння і загасання дозволить з'ясувати, коли і де накопичується нікотин.

Результати перших експериментів свідчать про те, що після внесення в середовище, на якій вирощувалися нейрони, вже через кілька секунд нікотин проникає всередину клітин і виявляється у эндоплазматичесой мережі. В її структурах синтезуються і тимчасово зберігаються нові білки, включаючи рецептори.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Вчені виявили, що їх термін зберігання скорочується під впливом нікотину. А рецептори починають мігрувати до клітинної мембрани – туди, де вони виконують свої основні функції. Коли кількість нікотинових рецепторів на мембрані збільшується, чутливість нейрона підвищується до подальшого впливу нікотину.

Саме тому кожна наступна сигарета здається більш приємною за попередню. Ймовірно, що цей механізм впливає і на розвиток адикції і шкідливої звички.

"Знай.uа" вже писав: курцям повідомили чергову "убивчу" новина

Читайте також: три кращих способи кинути палити

Нагадаємо: що шкідливіше - вейпінг або куріння