Вейперы вдихають менше токсичних речовин, ніж курці.

До такого висновку прийшли вчені з Інститути раку Розвелла Парку після порівняння зразків сечі людей, які "вейпять" і людей, які курять, повідомляє Daily Mail.

Оказалось, що рівень біомаркерів токсичних хімічних речовин, що містяться в продуктах життєдіяльності вейперов, набагато нижче, ніж у курців.

Проте дослідження також показало, що деякі любителі вейпінгу часто поєднують обидві шкідливі звички.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Професор Мацей Гоневич (Maciej Goniewicz) і його колеги проаналізували дані загальнонаціонального репрезентативного дослідження за 2013-2014 роки, мета якого оцінити споживання тютюну в США. В рамках наукової роботи 5 105 добровольців надали зразки сечі для аналізу на наявність біомаркерів.

У цілому 2411 добровольців курили тільки сигарети, 247 використовували тільки електронні сигарети, 792 — як традиційні, так і електронні сигарети та 1 655 ніколи не курили і не парили.

Біомаркери свинцю і кадмію були нижче у вейперов, ніж у курців, але все ж значно вище, ніж у некурців.

Вплив специфічних нітрозамінів, що викликають рак, було набагато вище серед курців, порівняно з тими, хто використовував тільки електронні сигарети або ніколи не курив. Те ж саме можна сказати і про деякі інші токсичні речовини.

За словами експертів, дослідження допомагає виявити, яку небезпеку для здоров'я представляють обидві шкідливі звички.

Але результати слід розглядати як попередні. Дослідження показує, що, хоча електронні сигарети явно менш токсичні, ніж звичайні сигарети, але також шкодить організму.

Іншими словами, електронні сигарети "безпечніше", ніж традиційні сигарети, але самі вони не є безпечними. Зокрема, вейпінг може призвести до погіршення серцево-судинного здоров'я.

Нагадаємо, медики запропонували лікувати нікотинову залежність з допомогою білка, який зміцнює силу волі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", немовлята і діти молодшого віку, що проживають в країнах з низьким рівнем доходу, піддаються більшому ризку впливу пасивного куріння.

Також "Знай.uа" писав, що куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.