Іноді залишки приготованих страв можуть зіпсуватися всього за кілька годин, особливо якщо в їх складі є яйця, варений рис або майонезні салати. Неправильне зберігання перетворює навіть учорашній обід на загрозу для здоров'я. Про це йдеться у статті Real Simple.

Варений рис

Рис швидко псується через бактерії, такі як Bacillus cereus, яка може виживати навіть після термічної обробки. При кімнатній температурі рис стає небезпечним через 2-4 години. Щоб уповільнити псування, охолоджуйте його швидко, розподіливши тонким шаром, і зберігайте в холодильнику при температурі не вище +4 °C не більше одного дня. Рис можна підігрівати, але багаторазове нагрівання не рекомендується, оскільки бактерії можуть виділяти токсини, які не знищуються при нагріванні.

Рис, крупа, зображення з вільних джерел
Рис, крупа, зображення з вільних джерел

Підлива

Популярні новини зараз
"Ощадбанк" блокуватиме картки з 1 січня: хто може втратити доступ до коштів Українці можуть залишитись без води та каналізації: у зоні ризику всі великі міста Податкова взялася за власників житла: змусять пояснювати кожну копійку Частину українців змусять повернути пенсії: у ПФУ пояснили, кого це торкнеться
Показати ще

Домашня підлива швидко псується через високий вміст вологи, що є чудовим середовищем для мікробів. Якщо зберігати її при температурі +20, +25 °C більше 2 годин, вона стане небезпечною для здоров'я. Ознаки псування: темний колір, кислий запах, а також зміна консистенції на більш густу або комковату.

Взбиті вершки

Завдяки високій вологості та вмісту жиру, взбиті вершки стають ідеальним середовищем для бактерій. Після збивання вони швидко окислюються і втрачають структуру. Їх рекомендується використовувати протягом 24 годин після приготування або зберігання в холодильнику.

Майонезні салати

Хоча магазинний майонез зазвичай безпечний завдяки пастеризації, його поєднання з яйцями, картоплею чи куркою може призвести до швидкого погіршення якості салату. Краще вжити такі салати протягом одного дня.

Олів'є, фото: Знай.ua
Олів'є, фото: Знай.ua

Страви з пасти

Варену пасту слід зберігати в холодильнику не більше 3 днів. Вона також піддається впливу Bacillus cereus, але через менший вміст вологи, на відміну від рису, її псування відбувається повільніше.