Куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей і онуків.

Нове дослідження команди вчених з Університету штату Флорида виявило, що нікотин призводить до епігенетичних змін у мишей, пише Science Daily.

Епігенетичним спадкуванням називають успадковані зміни у фенотипі генів, викликані механізмами, відмінними від зміни послідовності ДНК.

Попередні наукові роботи довели, матері, що палять, збільшують ризик розвитку поведінкових розладів, включаючи синдром дефіциту уваги у кількох поколінь свого потомства.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

У рамках експерименту дослідники додавали в питну воду самців мишей нікотин. Потім гризунів підсаджували в клітку до жіночим особинам, які ніколи не піддавалися впливу нікотину.

Виводок, отриманий від таких пар, страждав від різних станів: дефіцит уваги і когнітивна обмеженість.

Аналіз сперматозоїдів показав, що ділянки генів самців були піддані епігенетичної модифікації, у тому числі геном дофаміну D2, критично важливим для розвитку та навчання мозку. Ймовірно, ці зміни сприяли когнітивної обмеженості у нащадків.

Раніше було доведено, що нікотин і сигаретний дим призводять до широкомасштабних епігенетичним змін.

"І так як чоловіки курять більше і частіше жінок, то нам виявлені наслідки грають ще більш важливу роль у громадській охороні здоров'я. Наші результати підкреслюють необхідність провести велике дослідження, присвячене влиянияю куріння батька, а не тільки матері, на здоров'я їх дітей", — заявив один з дослідників Прадіп Бхайд (Pradeep Bhide).

Нагадаємо, команда вчених порівняла, як впливають на зуби куріння і вейпинг. Медики провели перше в такому роді дослідження, спостерігаючи за тим, як змінюється колір емалі на протязі тривалого часу під впливом тютюнового диму і пари.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених з Американського онкологічного товариства провела серію досліджень, щоб з'ясувати, наскільки сильно пасивне куріння шкодить дитячому організму.

Також "Знай.uа" писав, що доведено відсутність прямого взаємозв'язку між курінням і відсутністю зайвої ваги.