Дослідники виявили дуже цікавий факт: шимпанзе вміють спілкуватися по-людськи. Ймовірно, що тепер люди дійсно зможуть їх розуміти.

Вчені з Університету Рохемптона займалися вивченням поведінки приматів і їх спілкування між собою. Вони виявили, що шимпанзе використовують різні жести. Деякі з цих жестів слідують деякими з тих же правил, що і основний мова, на якій спілкується людство.

Одним з них став закон Мензерата. Він свідчить, що великі лінгвістичні конструкції складаються з маленьких частинок. Наприклад, вимовлені слова складаються зі складів.

Другий закон - закон абревіатури Ципфа, згідно з яким найчастіше використовуються короткі слова.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Результати проведеного дослідження свідчать про те, що жести, які використовують шимпанзе в спілкуванні, підкріплені лінгвістичними законами. Їх можна побачити і на людській мові.

Дослідники також виявили, що шимпанзе часто використовують короткі за тривалістю звуки. Більш довгі звуки складаються з так званих складів більш коротких жестів. Ідентичні жести використовують у спілкуванні люди з порушенням слуху. Вони спілкуються з допомогою міміки і рук. Як це часто роблять і шимпанзе – найближчі родичі людей.

Також існує теорія, що шимпанзе спілкуються, як маленькі діти. Поки дитина не навчиться говорити, він спілкується з оточуючими складною сумішшю жестів, звуків і міміки. Цілком можливо, що жестикуляція дитини виникла ще задовго до появи нашого виду. Вчені провели дослідження, в якому взяли участь 13 дітей віком від 8 до 21 місяця. Вони використовували долучення один з одним близько 52 жестів, які є більш-менш виділяються на тлі інших. Жести були однакові і в Африці, і в Європі.

Дослідники також вивчили спілкування шимпанзе до 51 року. В ході експерименту вдалося з'ясувати, що жести людських дітей перетинаються з жестами приматів. Загальними опинилися близько 46 жестів, що становить 89 відсотків.

"Знай.uа" вже писав: у Китаї дівчинка впала у вольєр з пандами

Читайте також: шимпанзе втік із зоопарку Белфаста

Як повідомлялося, дослідники відкрили шокуючу правду про рівень мутації сучасної людини