Зонд Insight (Інсайт) приземлився на Марс в листопаді 2018 року. Його основні завдання - геологічні. Зараз він виконує роль першої постійної метеостанції на Червоній планеті. Він почав щоденну трансляцію метеозведень, які публікуються у відкритому доступі.

Тепер можете дізнатися, що, наприклад, 17 лютого 2019 року максимальна температура, де знаходиться апарат, досягала 17 градусів за Цельсієм, мінімальна склала -95 градусів, а середня - -61 градус за Цельсієм. Це нормальна і цілком звичайна температура для даних широт планети. Варто відзначити, що на Марсі є пори року, адже його вісь обертання, як і у Землі, нахилу до площини орбіти.

Добовий перепад температур пов'язаний з тим, що атмосфера Червоної планети дуже тонка, тому вона не може бути ефективним утеплювачем. Поверхня Марса досить сильно нагрівається вдень і при цьому швидко остигає вночі.

Зонд також вимірює швидкість і напрям вітру. 17 лютого був переважно північно-західний вітер зі швидкістю від 0.5 до 16.9 метра в секунду. Середнє значення - 5.4 метра в секунду.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Апарат оснащений двома датчиками атмосферного тиску і двома приладами, які одночасно вимірюють температуру повітря, напрям і швидкість вітру. Показання знімаються кожну секунду, що відрізняє Інсайт від попередників.

На борту зонда також функціонує перший магнітометр на Марсі. Магнітне поле у ​​Червоної планети в сотні разів слабкіше, ніж у Землі.

Отримані дані допоможуть дослідникам зрозуміти механізми утворення пилових бур на Марсі. Адже вчені до цих пір задаються питанням, якої сили вітру досить, щоб підняти хмару пилу з поверхні планети, а також як саме утворюються його дюни.

Insight - перший зонд, який покликаний вивчити внутрішню будову Марса.

"Знай.uа" вже писав: новий супутник очистить орбіту планети від космічного сміття

Читайте також: NASA анонсував запуск нового інструменту, який вивчить галактики і зірки

Як повідомлялося, з'явилася нова небезпека космічної експедиції на Марс