22 лютого 2019 року перший ізраїльський зонд Beresheet вирушив до Місяця. Він повинен здійснити м'яку посадку на природний супутник Землі. Раніше подібні місії здійснювали тільки в США, СРСР та Китаї. Апарат створений на кошти приватних осіб.

Старт був здійснений з допомогою ракети Falcon 9 компанії SpaceX у 03:45 по Києву з Флориди.

585-кілограмовий зонд за планом повинен сісти на Місяць 11 квітня 2019 року. Він буде рухатися по складній траєкторії з кількома включення і виключення двигуна. Завдяки такому маршруту вдасться максимально заощадити паливо.

Апарат створений некомерційним об'єднанням Spaceil для участі у конкурсі Google Lunar XPRIZE.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Спочатку бюджет місії повинен був скласти 10 мільйонів американських доларів. але в результаті він перевищив цю суму в 10 разів. Але витрати виявилися все одно меншими, ніж у інших місій, які раніше здійснювали м'яку посадку на Місяць. Всі гроші були пожертвувані приватними особами.

Наукові завдання зонда вельми скромні. Прилунившись в море Ясності, він повинен виміряти рівень магнітного поля і зробити фотографії. На Місяці відсутнє глобальне магнітне поле, але є локальні магнітні аномалії, про походження яких практично нічого не знають. Провівши на поверхні кілька годин, апарат повинен злетіти і знову сісти на поверхню в 500 метрах від першої точки прибуття. BBC повідомила, що двигун, який дозволяє йому виконувати такі маневри, був запозичений у геостаціонарних супутників і дещо модифіковано.

Тривалість місії складає всього 2 земних дня. У Beresheet немає функції терморегуляції, й місячний день, який нагріває поверхню Селени вище 100 градусів за Цельсієм швидко виведе його з ладу.

На борту апарата є капсула з цифровими записами. У файлах – малюнки, створені дітьми, Тору, прапор держави, ізраїльські пісні та спогади людей, які пережили Голокост.

"Знай.uа" вже писав: новий супутник очистить орбіту планети від космічного сміття

Читайте також: NASA анонсував запуск нового інструменту, який вивчить галактики і зірки

Як повідомлялося, з'явилася нова небезпека космічної експедиції на Марс