У древньому японському храмі встановили священика-робота вартістю майже мільйон доларів, який буде вчити відвідувачів буддизму.

Вчені розробили електронного ченця "Каннон", надихнувшись традиційним буддійським божеством милосердя, для залучення молоді до храму Кодайдзі в Кіото, двері якого відкрилися вперше в 1619 році, пише Daily Mail.

Перша проповідь робобудди відбулася минулої суботи.

Андроїд Каннон

Проект Android є результатом співпраці між храмом та професором інтелектуальної робототехніки в Університеті Осаки Хіросі Ішігуро.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Висота корпусу робота становить близько 1,70 метрів, а вага — 70 кілограм. В ліве око Каннон встановлена відеокамера, що дозволяє сфокусуватися на об'єктах і створити видимість "зорового контакту".

Кожна заздалегідь запрограмована проповідь взята з основного першоджерела "Сутри серця", її версії переведені на англійську і китайську мови для туристів.

Проект почався, коли доглядачі старовинного храму звернулися до професора Ісігуро з проханням встановити контакт з японської молоддю.

Перша молитва робобуддиста

"Ми сподіваємося, що Каннон допоможе буддійським вченням проникнути в серця людей сьогодні. Нехай люди подивляться на робота і подумають про сутність буддизму", — заявляють творці.

Система штучного інтелекту робобудды побудована на штучних нейронних мережах, які навчені розпізнавати закономірності в інформації - включаючи мову, текст або візуальні зображення - і є основою для великої кількості змін у ІІ за останні роки.

Традиційний штучний інтелект використовує введення даних для "навчання" алгоритмом з конкретного предмета, надаючи йому величезний обсяг інформації.

Доглядачі храму моляться разом з андроїдом

Нагадаємо, у Давосі представили високотехнологічного робота, який катається на ковзанах.

Як повідомляв "Знай.uа", комп'ютерна гра стерла межу між людиною і нейромережею.

Також портал "Знай.uа" писав, не відрізнити від людського: перший комп'ютерний мозок приголомшив світ.