Сон допомагає запастися енергією, дозволяє тілу відпочити, а мозку – перевести короткочасну пам'ять у довготривалу. Крім того, організм уві сні ефективно бореться з інфекціями. Позбавлення сну викликає проблеми з пам'яттю, рефлексами і увагою, а також порушує роботу мозку.

Водночас сон досить дорого обходиться тваринам у дикій природі. Вони втрачають час, які могли б витратити на продовження роду або пошук їжі, а також можуть стати легкою здобиччю для хижаків.

Команда вчених з Імперського коледжу Лондона вирішила перевірити, як довго плодові мухи зможуть обійтися без сну. Їх мета – підтвердити або спростувати думку про те, що сон необхідний для організму.

Дрозофіли – модельні тварини. На їх прикладі дуже зручно вивчати різні питання, які стосуються людського здоров'я. А все завдяки тому, що ці комахи мають більше 70 відсотків генів, що провокують хвороби у людей.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Перші експерименти показали, що деякі тварини без відпочинку не можуть нормально жити – вони вмирають. До кінця залишалося незрозумілим, чому саме так відбувається. Вчені припускали, що причиною смерті був стрес, пов'язаний не з недосипом, а з тими способами, якими дослідники позбавляли тварин сну.

У новому експерименті дослідники одночасно спостерігали за декількома тисячами дрозофіл. Їм вдалося з'ясувати, що мухи сплять в середньому від 300 до 600 хвилин в добу. Приблизно 6 відсотків самок виділяла на сон менше 72 хвилин. А троє комах спали близько 5-15 хвилин в добу.

Дослідники помістили мух в спеціальні контейнери у формі трубок, які обладнані автоматичною системою моніторингу. Якщо комаха залишалося нерухомою протягом 20 секунд, трубка почала обертатися, що не давало йому спати.

У результаті вчені виявили, що середня тривалість життя дрозофіл, позбавлених сну, була такою ж, як і тих, що спали, - приблизно 40-50 днів. Але самки гинули в середньому на 3 раніше, ніж самці.

Дослідники також з'ясували, що постійно пильнують комахи жили за звичним циркадним ритмом і зберігали звичайну активність.

Фахівці зазначили, що, можливо, мухи все ж спали протягом 20 секунд. Але подібні сни навряд чи можна назвати якісними і повноцінними. Є ймовірність, що в ході експерименту у піддослідних розвинувся сомнамбулізм.

Результати дослідження свідчать про те, що сон не є життєво важливим аспектом, як, наприклад, харчування.

"Знай.uа" вже писав: знайдений ключ до загадки вирощування королеви бджіл

Читайте також: мухи допоможуть у війні з заразними комахами

Нагадаємо: вчені виявили речовину, що продовжує життя