Дієтолог Катерина Новікова рекомендує або взагалі відмовитися від смаження, або ж більш уважно ставитися до вибору масла.

Як заявила експерт, проблема у всіх масел одна - їх нестабільність. Якщо під час готування відволіктися або перегріти сковороду, то в результаті замість корисного продукту виходять трансжири, які призводять до виникнення онкозахворювань.

Відрізняються всі масла по температурі, при якій воно починає кипіти і диміти (SMOKE POINT). У цей час відбувається вивільнення жирних кислот і трансформація в трансжири. Ця точка найбільш висока у рафінованої олії, проте це перекреслює шкода від нього.

Вибір масла

Вживання рафінованої олії може призвести до:

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще
  1. Гормональних порушень.
  2. Ішемічної хвороби серця.
  3. Атеросклерозу.
  4. Раку та інших захворювань.

Рафіновані жирні олії, наприклад, соняшникова, конопляна, лляна, кунжутна – надзвичайно нестійкі. Дієтолог рекомендує додавати їх в салат і вживати сирими.

Смаження на маслі

Рейтинг масел по температурі точки кипіння

5) Оливкове масло – 160 градусів (для смаження дуже малий показник)

4) Кокосове масло – 177 градусів (для смаження також не кращий вибір)

3) Масло гхі топлене вершкове – 252 градуси.

2) Гірчичне масло – 254 градуси.

1) Масло авокадо – 270 градусів.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що вчені попередили про п'ять продуктів, які зникнуть у результаті глобального потепління. В результаті перерахованих продуктів або взагалі не буде, або вони перетворяться в делікатес та їх вартість злетить до неймовірного рівня.

Як повідомляв портал "Знай.uа": українці споживають дуже мало риби, що лякає дієтологів. Якщо порівнювати з жителями європейських країн, то в Європі кожна людина вживає щорічно близько 27 кг рибних продуктів, а в нашій країні цей показник становить всього 14 кг, хоча рекомендація МОЗ – не менше 20 кг.

Також "Знай.uа" писав, що починаючи з понеділка, 11 березня і до 27 квітня триватиме Великий піст, основним завданням якого є підготовка до святкування Великодня. У цей період слід харчуватися відповідно до певного раціону і уникати вживання деяких продуктів.