Команда вчених на чолі з Томоюки Кудо з Національної астрономічної обсерваторії Японії повідомили, що у новонародженої зірки DM Тельця, що нагадує Сонце, формуються планети, подібні до Землі. Про своєму дослідженні вони розповіли в науковій статті, опублікованій в виданні Astrophysical Journal Letters.

DM Тельця знаходиться в 470 світлових роках від Землі. Вона схожа на Сонце, хоч і має в 2 рази меншу масу. Ця зірка неймовірно молода - їй всього 3-5 мільйонів років, а нашому світилу вже близько 5 мільярдів.

Дослідники виявили навколо DM Тельця пиловий диск, який свідчить про зародження планет. Але різні наукові групи так і не дійшли згоди щодо його радіуса.

Томоюки Кудо розповів:

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Попередні спостереження привели до двох різних моделей диска навколо DM Тельця. За результатами деяких досліджень, за радіусом кільце аналогічно поясу астероїдів Сонячної системи. А інші дослідження вказали на розмір орбіти Нептуна. Наші спостереження на радіотелескопі ALMA дозволили дати чітку відповідь: і те, й інше вірно. DM Тельця має два кільця".

Вчені спостерігали радіохвилі, які випускають вуглекислий газ і пил. Це допомогло їм визначити, що радіус внутрішнього кільця становить чотири астрономічні одиниці, тобто він в чотири рази більший за відстань від Сонця до Землі. А радіус зовнішнього кільця дорівнює приблизно 20 астрономічним одиницям. Астрономи також виявили пиловий диск, який знаходиться ще далі від зірки.

Величезний інтерес для вчених представляє саме внутрішнє кільце. Згідно з теоріями формування Сонячної системи, в ньому повинні зароджуватися скласти планети. Але поки немає ніяких даних про те, на якій стадії знаходиться процес формування світів.

А в зовнішньому кільці вже виявили яскрава пляма, яке вказує на локальну концентрацію пилу. Ймовірно, тут зароджується газовий гігант, подібний Нептуну або Урану.

Читайте також: знайдені нові докази існування Планети Х. Ймовірність того, що ніякої планети немає, дорівнює лише 0.2%

Читайте також: руйнування астероїда виявилося неможливим, гравітація з'єднає уламки. Вчені встановили, якими способами можна позбутися від астероїда

Як повідомлялося, таємницю Паллади розкрито: людство підібралося до найзагадковішого астероїду. Діаметр небесної скелі становить 272 кілометра, вона є найбільшою після Вести