Вважається, що олово було відомо людству ще в першому тисячолітті до нашої ери. Його вражаючі властивості описуються в багатьох легендах. Пояснити їх вчені змогли лише в ХХ столітті, коли почали використовувати рентгенівський аналіз для вивчення властивостей металів.

Ще багато років тому люди почали помічати, що олов'яні вироби на холоді "хворіють". Вони покриваються плямами, а потім і виразками, які руйнують предмети. Якщо "хворий" посуд доторкалася до "здорового", то теж починав "хворіти". Так і виникло поняття "олов'яна чума". Від неї страждали не тільки речі, але і люди. Згодом вчені з'ясували, що при температурі нижче 13 градусів за Цельсієм олово просто перетворюється на порошок.

Оловянная чума

Оловянная чума — процесс спонтанного перехода олова из альфа-фазы (белое олово) в бета-фазу (серое олово) при низких температурах (–33°С). Некоторые историки указывают на «оловянную чуму» как на одно из обстоятельств поражения армии Наполеона в России в 1812 году — сильные морозы привели к превращению оловянных пуговиц на мундирах солдат в порошок. «Оловянная чума» погубила многие коллекции оловянных солдатиков. Например, в запасниках петербургского музея Александра Суворова превратились в труху десятки фигурок — в подвале, где они хранились, лопнули зимой батареи отопления.

Geplaatst door Наука op Woensdag 31 oktober 2018

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Олов'яна чума

Вона стала причиною загибелі британської експедиції Терра Нова на чолі з Робертом Скоттом. Вона була організована в 1911-1912 роках до Південного полюса. Долаючи суворий шлях з антарктичних льодах полярники залишали склади із запасами пального і продовольства. На зворотному шляху вони виявили, що ємності з пальним порожні. Вони були запаяні оловом, а воно таємничим чином зруйнувалося. Без газу члени експедиції не змогли приготувати собі їжу і зігрітися. Тому багато хто з них просто померли від голоду і холоду.

Існує легенда, яка свідчить, що армія Наполеона Бонапарта зазнала поразки в Росії через те, що на мундирах офіцерів і солдатів були олов'яні ґудзики. Звичайно ж, це не стало основною причиною програшу, але збільшило страждання і втрати французів під час відступу при суворих російських морозів.

Про підступність олова свідчать і багато задокументованих випадків. Наприклад, наприкінці ХІХ століття в Москву з Голландії вирушило кілька вагонів з олов'яними злитками. Але замість брусків білого металу в Росію прибув лише сірий порошок.

На початку ХХ століття навколо військових складів Санкт-Петербурга розгорівся справжній скандал, коли в ході ревізії з'ясувалося, що на мундирах і формах відсутні гудзики. Тут знову відзначилася "олов'яна чума".

Нагадаємо, як у середньовіччі спокутували гріхи за допомогою страшних залізних масок

Як повідомляв портал "Знай.uа" на виставці у Флоренції, присвяченій творчості Леонардо да Вінчі, показали скульптуру, яка вважається єдиною уцілілою статуєю Леонардо да Вінчі

"Знай.uа" писав про те, як з'явився один із найбільших винаходів людства