Літо, хоч і радує багатьох можливістю поніжитися на пляжі, але часто несе більше неприємностей, ніж задоволень. Для багатьох аномальна і нестерпна спека викликає проблеми зі здоров'ям. І дійсно, від неї в голові вата замість мізків, паморочиться все, в очах темніє, нудить і вся шкіра ніби горить. Як правильно перенести спеку – розповідаємо в матеріалі.

Чому важко пережити спеку?

Відомий факт, що температура людського тіла складає 36,6 градуса. Але коли температура навколо нас підвищується, організм активує «кондиціонер» – щось на зразок внутрішньої терморегуляції. Відчуття тепла знижується від того, що тіло виводить рідину через дихання і піт. А ось якщо у організму не буде, чим потіти, то це загрожує перегрівом, якому характерні такі симптоми, як слабкість, розбитість, сонливість, головний біль, почастішання пульсу.

Найважче переносити спеку людям, які страждають від захворювань нирок, серця і легенів. Також крім підвищення температури тіла, самопочуття людини може посилюватися через так звану погодну гіпоксію, тобто нестачу в повітрі кисню.

как пережить жару

Що робити при сильній спеці: корисні поради та рекомендації

Отже, яким же чином можна впоратися зі спекою. Про це розповідаємо далі.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Питний режим. Фахівці рекомендують влітку вживати не менше 2,5 літрів води на добу. При цьому враховуйте особливості свого організму, і бажання пити воду в цілому. Це пов'язано з тим, що H2O може істотно знизити рівень натрію в крові людини. Пийте багато води, якщо виникає бажання, а протягом дня пийте невеликими ковтками, щоб підтримувався водний баланс організму. Для того, щоб перевірити рівень рідини в тілі, слідкуйте за кольором своєї сечі: якщо у неї світлий відтінок – все добре

Пам'ятайте, що важливо прислухатися до свого організму: мозок дає команду, і в організмі починає відчуватися спрага. У такому випадку важливо випити стільки воду, скільки вимагає тілу для відновлення водного балансу.

Раціон та харчування. У літню пору важливо виключити зі свого раціону жирну, копчену, шкідливу їжу і солодке. Таке харчування тільки шкодить нашому здоров'ю. В процесі перетравлення їжа викликає прилив тепла – в жарку погоду нам це ні до чого. А ось після солоної їжі пити хочеться ще більше. Так що краще обмежте себе.

Віддавати перевагу варто овочам і фруктам. В обідній час слід їсти холодні супи. Влітку людині ідеально підходить так званий сирий раціон. Уникайте напоїв з сечогінним ефектом, їжу з високим рівнем білка. Все тому, що на перетравлення такої їжі потрібно багато енергії. Отже – температура тіла піднімається.

Дуже важливо дробити харчування на невеликі порції. Найкраще влаштовувати в спекотні дні кілька перекусів (2-3 рази), в раціоні використовувати побільше фруктів і овочів, щоб до вечора не виникало сильне відчуття голоду. Дробове харчування допоможе уникнути нічного переїдання. А вживання овочів і фруктів допоможе збільшити надходження мікроелементів в організм.

Який одяг носити. Хоч влітку ми і носимо мало одягу, важливо використовувати натуральні тканини. Так би мовити, важлива не кількість, а якість. Все тому, що синтетичні тканини викликають підвищене потовиділення, а шкіра починає пріти. Тепловіддачу зменшує тісний, закритий і синтетичний одяг, тому дуже важливо одягатися у відкриті, вільні речі з натуральних тканин.

как пережить жару

Фахівці рекомендують в жарку погоду вибирати одяг з натуральних тканин, наприклад, з бавовни або льону. Не забудьте і про головний убір – це захистить від теплового удару і перегріву.

Одягайте сорочки і блузки, футболки і майки, тонкі шорти, сандалі, тапочки, босоніжки тощо. Крім того, пам'ятайте, що жар "накопичується" на темному одязі, тому віддайте перевагу світлим речей.

Водні процедури. Щоб повернути собі відчуття реальності, прийміть контрастний душ. Радикальний засіб – ванна з додаванням літра пива – відчуття прохолоди буде відчуватися довго.

Ми рекомендуємо мити голову засобами, які містять в складі м'ятний, грейпфрутовий, евкаліптовий екстракт. Це подарує вам відчуття прохолоди.

Ароматичні засоби. Всього крапля ментолового масла допоможе знизити відчуття спеки і зменшити страждання. Втирайте масло у віскі.

Фітотерапія. Легше переносити спеку допомагає сік селери. Для його приготування потрібно віджати стебла або зелень і пити по одній чарці на добу. Це допоможе витримати спеку.

В аномальну спеку важливо проводити вологе прибирання як в квартирі, так і на роботі в офісі. Протирати меблі потрібно вологим рушником кілька разів на день. А ось для того, що зволожити повітря, розставте ємності з водою по всьому приміщенню. Або можна купити спеціальний прилад – зволожувач.

Якщо у людини проблема з ногами, наприклад, варикозне розширення вен або схильність до нього, то в літній час ноги швидко втомлюються і набрякають. Щоб уникнути неприємних відчуттів, обливайте вечорами ноги прохолодною водою. Струмінь води повільно ведіть знизу вгору – від стопи до стегна.

Догляд за тілом. Дві основні проблеми зі шкірою тіла в спекотний період – це набряки і роздратування через піт і інсоляції. Щоб з ранку відчути прилив сил – скористайтеся холодним душем. Це поліпшить мікроциркуляцію.

как пережить жару

Причин набряків кілька. Перш за все, це недостатня кількість води, що надходить в організм, а також гіподинамія. Якщо у вас сидяча робота, то слід робити перерви, ходити, роззувати, а також не надягати здавлюючий одяг.

Косметика. Від пудри і тонального крему краще відмовитися. Коригувальна косметика забиває пори, викликає рясну пітливість. Пам'ятайте, що в жарку пору шкіра потребує дуже ретельного зволоження і очищення.

А ось захисна косметика від сонця потрібна не тільки на пляжі, але і в місті. Використовуйте спеціальні спреї, що захищають від шкідливих сонячних променів.

Кондиціонер. Влітку ніяк не обійтися без кондиціонера – адже це допоможе охолодити приміщення. Однак слід пам'ятати, що цей чудо-винахід слід використовувати правильно. Інакше це може спровокувати погіршення стану. Отже, лежати довгий час прямо під кондиціонером категорично заборонено. Це ж стосується знаходження поблизу після ванни з мокрою головою.

Не допускайте, щоб перепад температури будинку або в офісі був дуже високим. Ставте кондиціонер на мінімум, приблизно на 24-23 градуса. Такий прилад дуже сильно сушити повітря в приміщенні, врятувати становище допоможе зволожувач.