Івана Купала - найкращий час для магії та ворожінь. А ще - це час кохання. Не пропустіть велику купальську ніч! Дізнайтеся народні традиції й забобони. Які грошові та любовні замовляння використовують на свято Купала? Що потрібно робити, щоб вийти вдало заміж? Які магічні ритуали й обряди проводять у домашніх умовах? У цій статті ми пропонуємо вам познайомитися із тим, яким має бути святкування Іванова дня.

Історія, опис свята

Івана Купала - свято, що прийшло до нас із глибокої давнини. Спочатку воно було язичницьким. Потім стало християнським. Але - про все по порядку. Із давніх часів люди надавали святу Івана Купали особливого значення. Цей день дійсно особливий, тому що наповнений магією та чарами.

Трав'яні обереги обіцяють благополуччя й захист від нечистої сили. Приворот і молитви мають у цей день особливу силу. Але почнемо з історії свята. Давайте заглянемо у глиб століть. І дізнаємося: як же з'явився Іванів день? А потім розкажемо про духовне очищення, магію, гадання та чари.

Івана Купала

Виявляється, святкування Івани Купали було спочатку язичницьким. Раніше його святкували у день літнього сонцевороту, 22-го червня. Це було ще до прийняття християнства. Люди приурочили цей день Сонцю й Купалі (слов'янському божеству).

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

А вже за часів християнства свято стало православним. Його почали відзначати у червні 24-го числа. Це день народження Іоанна Хрестителя, до якого й приурочили святкування. Але оскільки згодом Україна перейшла на григоріанський календар, дата святкування зрушила на липень місяць. І з того часу Івану Купалу у нас у країні відзначають у ніч із 6-го на 7-ме липня.

Саме в цю ніч зацвітає папороть. І відбуваються найнеймовірніші дива. Предки можуть розповідати про відьом та русалок, невловимі скарби, лісовиків... Вважається, що купальська ніч - найкращий час, коли можна проводити різні ворожіння й ритуали на заміжжя, удачу, благополуччя, любов, багатство, здоров'я...

Поетично-магічна ніч на Івана Купала

Івана Купала - магічне свято легенд і повір'їв, поезії й кохання, романтики і закоханості, ворожіння й забобонів. Цей день - чудовий час, щоб шуміло весілля, розпалювалося багаття і звучали пісні:

Купало, Купало, де ти зімувало?

Зімувало в лісі, ночувало в стрісі,

Зімувало в пір'ячку, літувало в зіллячку.

Із давніх-давен існує легенда про те, що в купальську ніч цвіте папороть, знайти яку практично неможливо. Адже за народними повір'ями, лісова нечисть буде всіляко противитися цьому і заважати шукачеві бажаної квітки.

Івана Купала

Але якщо цю квітку відшукати, вона обіцяє багатство й віщий потенціал: можливість бачити скарби, які заховані під землею, і з'явиться здатність спілкуватися з тваринами на їхній мові. Якщо ви ще не чули про плакун-траву, то знайте: вона, як і папороть, цвіте якраз на Івана Купала.

Це зілля цілюще. У народі існує повір'я: якщо цю траву прикріпити до хреста людини, одержимої нечистою силою, вона зцілиться. За старих часів люди також вірили у архілін. Ця трава також міфічно-магічна.

Вважалося, що людина, яка в купальську ніч збере цю траву біля великої річки, ніколи не боятиметься злих сил, чорта, антихриста. Тільки для цього архілін потрібно завжди носити із собою.

Але простим смертним не так-то просто знайти купальські трави. Для збору трави, кажуть в народі, не обійтися без обряду. Має бути повна самотність. У купальську темну ніч потрібно прийти одному без хреста у дрімучий ліс. Напередодні 7 липня окреслити себе свяченим кругом. А о 12:00 ночі має пролунати тріск - це розпуститься брунька. І папороть засяє розкішною квіткою.

Згідно із переказами старовини, людина, яка пізнала красу квітки, чула голоси та щебетання із бутона. Тільки це звучали хитрощі бісів, на які не варто звертати увагу. У цю мить потрібно якомога швидше схопити квітку й бігти, не озираючись, додому.

Легенда свідчить: якщо озирнутися, нечиста сила нападе й стане розривати на шматки. Дорогою додому щасливого власника квітучої папороті невидимої краси переслідуватиме нечисть. Людина чутиме гучні голоси й інші страхітливі звуки. Але шлях втікача повинен бути неухильним.

Традиції та обряди, які шанують і нині

Природа на Івана Купала має особливу силу. Ось чому в цей день прийнято відправлятися за травами. Найкраще збирати мати-й-мачуху, череду, кропиву, звіробій, чебрець, материнку, полин, барвінок, багульник. Ці трави найпопулярніші у народі зао цілющістю.

Івана Купала

Якщо їх зібрати у це свято й засушити, то можна зціляти хворих, виганяти нечисть, залучати достаток і удачу в оселю. Крім цього, потрібно частіше в них купатися. Та й у саме свято теж. Вважається, що вода очищає душу й тіло. І навіть якщо у цей день хтось виллє на вас брудну воду, не варто ображатися, тому що доведеться скупатися, - і чим частіше це робити, тим краще.

Вода на Івана Купала - це та сила природи, яка виганяє злих духів, відганяє хвороби, очищає духовно й дарує здоров'я. А ще для очищення потрібно стрибати через вогнище. Деякі традиції збереглися до цих пір.

Вогонь обов'язково потрібно розводити біля річки або озера - якогось водоймища. Люди, які стрибають через багаття, очищаються. А магічна сила вогню дарує їм напередодні Івана Купала удачу й везіння на весь рік. Ось чому кажуть, що ті, хто стрибає через вогонь, можуть знайти справжнє щастя.

До речі, є така прикмета: хто стрибне вище інших, той буде здоровішим та щасливішим усіх. Крім купання і стрибання через вогнище на Івана Купала, до нинішніх часів збереглася традиція плести вінок і пускати його на воду.

Івана Купала

Дівчина, яка хоче вийти заміж, повинна стрибнути з вінком на голові у воду відразу після стрибка через багаття. Після того, як «лід і полум'я» очистять тіло й душу, можна пускати вінок на воду.

Потім проводилися вінкові обряди. Потрібно стежити за вінком, який поплив. Якщо далеко, то сімейне життя із коханою людиною буде довгим та щасливим. І чим далі вінок попливе - тим краще. Це обіцяє міцний любовний союз і найщасливішу сім'ю. А ось якщо вінок потоне, любов хлопця буде неміцною і у сімейних відносинах не пощастить.

Незаміжні жінки, які хочуть позбутися від самотності й швидше вийти заміж, можуть після купання і багаття кинути вінок за спину. У якому напрямку він полетить, з того боку і буде суджений.

Захисні обряди, прикмети й звичаї

Вінки, сплетені й засушені у купальську ніч, використовують, як обереги. Їх вішають над вхідними дверима. Кажуть, якщо хтось у сім'ї захворіє, можна відщипнути цілющих трав від вінка і заварити із них чай. У давні часи до свята Івана Купала на наступний рік узагалі залишався лише один обідок, який спалювали.

Ще один захисний магічний обряд роблять у купальську ніч: захист будинку від нечистої сили лопухами. Кажуть, що у святкову ніч по землі ходить не тільки щастя, а й нечисть. Зірвані на Купала лопухи потрібно покласти під дах будинку. Вони і захищатимуть весь рік від зла та бісів.

Від нещасть вбереже кропива. Її потрібно класти біля порога будинку і на підвіконнях. Щоб зло і нечиста сила обходили будинок стороною, як оберіг варто носити за поясом часник. А тепер - замовляння. Але пам'ятайте, що обряди на Івана Купала дуже сильні. І краще замовляннями без особливої потреби не користуватися.

Для тих, хто хоче залучити гроші, існує грошове замовляння, який потрібно прочитати в переддень свята. Для цього необхідно взяти монети зі срібла. Налити в таз води поверх монет. І прочитати грошове замовляння: «Як люди злато-срібло люблять, так гроші нехай мій гаманець не забудуть, до мене йдуть, липнуть, пристають. Во ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь ».

Тим, хто хоче позбавити себе або близьку людину від пияцтва, варто взяти святу воду. І прочитати над нею наступне замовляння: «Акі Господь наш, Ісус Христос, хмелю не знав, не пив, без нього не страждав, аки Мати його Богородиця, та угодники святі лихий браги не знали, без неї не терпіли, так і тобі, рабові Божому, від вина і горілки відмовитися і більш ніколи до них не торкатися. Амінь». Воду цю необхідно згодом підливати людині, яка страждає від пияцтва, в питво та їжу. Але тільки не кип'ятити, а додавати в уже готові страви або напої.

Івана Купала

Замовляння на любов потрібно промовляти у купальську ніч на вогонь. Тільки та людина, підтримкою якої варто заручитися, повинна бути на гулянні. Для цього необхідно дивитися на вогонь і тихенько вимовляти: «Вогонь жарко горить, ніч освітить яскраво, таємницю любові мені допоможе відкрити, (ім'я) до себе розташувати. Ледве з ним ми за руки візьмемося, пристрасною любов'ю зіллємося. Вогонь нашу любов скріпить, наші серця навік з'єднає». При цьому замовлянняу ніхто не повинен чути.

До речі, погода на Івана Купала диктує свої правила. Якщо раптом піде дощ, то через тиждень буде сухо, а все літо - спекотним. І ще в народі є така прикмета: людина, яка на Івана Купала потрапить під дощ, буде щасливою та успішною.

Із кожним із нас можуть статися такі дива. Головне - мріяти та вірити в них. Але ж свято романтиків і закоханих не за горами. Тож нехай у житті кожного з вас буде якомога більше місця для кохання, гармонії та щастя!

Відео