Відомий нейробіолог та письменниця Джина Ріппон упродовж кількох десятиліть намагається спростувати ідею про те, що мозок чоловіка і жінки відрізняється. Результати своїх досліджень вона представила в книжці The Gendered Brain.

Зі слів дослідниці, різниці між мозком жінки та чоловіка практично немає, окрім, звісно, розміру. Але, як стверджує нейробіолог, це ніяк не впливає те, хто розумніший: чоловік чи жінка.

“Хоча мозок жінок в середньому дійсно менший чоловічого приблизно на 10%, це не є аргументом на користь інтелектуальних здібностей. По-перше, справа не у розмірі, якби це було не так, слони чи кити були набагато розумнішими за чоловіків По-друге, це лише середній показник, тоді як насправді існує чимало жінок з великим мозком і чимало чоловіків з маленьким", - пояснює Ріппон.

Також дослідниця нагадує, що мозок є надзвичайно пластичним, тобто він формується під впливом досвіду та тренування. І, як помітила Ріппон, дівчата і хлопці від самого народження можуть мати дуже різний досвід, оскільки суспільство непомітно заохочує їх до певної поведінки.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

"Якщо ми віримо, що існують глибинні, принципові відмінності між мозком чоловіка та жінки і тому вони схильні до різних навичок, різних темпераментів чи різних особистостей, це безумовно вплине на наше сприйняття чоловіків і жінок", - каже Ріппон.

Зрештою, ми повинні визнати, що кожен з нас має унікальний мозок - і наші здібності не може визначити лише один параметр, як-от стать.

"Усвідомлення, що мозок кожної людини відрізняється від мозку іншої і ці відмінності не обов'язково залежать від біологічної статі, є важливим кроком уперед у XXI столітті", - підкреслює дослідниця.

Нагадаємо, не допоможе ні Ейнштейн, ні Нострадамус: 10 артефактів минулого, які зламали мозок сотням науковців.

Також Знай.ua писав, вчені показали, як виглядали "прадавні Барбі" 5 тисяч років тому

Як повідомляв портал Знай.ua, фотограф створює незвичайні образи для ляльок Барбі і Кена, а також конструює для них докладні інтер'єри.