Господарі чотирилапих часто порівнюють вік своїх улюбленців із власним. Існує думка, що один собачий рік дорівнює сімом людським. Однак, це не так.

Дослідники створили формулу для "переведення"вік чотирилапого друга в людський. Базується вона не на якійсь довільній метриці, а на змінах ДНК з часом. Результати роботи дослідників оприлюднені в журналі bioRxiv, пише Science Alert.

Для обчислення "людських" років треба взяти натуральний логарифм (позначається як ln) від віку собаки, помножити на 16 і додати 31.

Людські роки = 16 × ln собачого віку + 31

( ln можна розрахувати тут, ввівши вік собаки у віконечко х=, і натиснувши "розрахуй")

Популярні новини зараз
Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Метод команди базується на епігенетичному механізмі, який називається метилюванням. З віком як у людей, так і в домашніх собак до молекул ДНК додаються метильні групи, які можуть змінювати активність сегмента ДНК, не змінюючи її саму. Це, очевидно, має свою функцію, але одним із наслідків є те, що метилювання ДНК можна використовувати для вимірювання віку людей. Це називається епігенетичним годинником.

У дослідженні проаналізували ДНК 320 людей, 104 лабрадорів та 133 мишей.

Подібність була найбільшою при порівнянні молодих собак з молодими людьми, а літніх собак із людьми похилого віку.

З дослідження також випливає, що собаки швидше дорослішають в перші роки свого життя і повільніше – після чотирьох років.

Нагадаємо, вчені з'ясували, що собаки можуть розрізняти ненадійних людей.

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені змогли дізнатися, чи любить вас ваша кішка.

Також портал Знай.ua писав, що викинутий на вулицю пес знайшов роботу в Нацгвардії.