Вчені виявили, що на небі зникло близько ста раніше позначених на картах світил. Такого висновку фахівці дійшли, порівнюючи зоряних карт у XX століття з сучасними.

Фахівці не можуть пояснити точну причину того, чому зникли зорі. Розглядають декілька версій подій, які могли призвести до цього. Зокрема, вчені розглядаються версії від спалахової активності червоних карликів і прямого перетворення в чорні діри до інопланетних мегаструктур.

Зорепад, фото: zaxid.net
Зорепад, фото: zaxid.net

Вивчення зниклих зірок проходить у рамках проекту під назвою The Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations, який стартував у 2017 році. Його мета — об'єкти, які раптово зникають або з'являються на небі, при цьому їх поведінка не вписується в стандартні моделі еволюції зірок.

В останньому дослідженні астрономи порівнювали каталог Військово-морської обсерваторії США USNO-B1.0, що датується 1950-ми роками й містить більше мільярда об'єктів (зірок і галактик), з поточними наборами даних, включаючи реліз "Pan-STARRS1 DR1", випущений три роки тому.

Всесвіт
Всесвіт

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Загалом, зникли 150 тисяч зірок, з яких візуально обстежили 24 тисячі. Більшість з них є різними артефактами на астрономічних пластинах, не пов'язаними з іншими небесними об'єктами. Однак близько ста кандидатів, які видно лише на старій зйомці, не вдалося пояснити дефектами апаратури.

Нагадаємо, що Північний полюс Землі стрімко мчить у бік Сибіру: вчені приголомшили тривожним прогнозом.

Як повідомляв Знай.ua, астрологи склали добірку знаків Зодіаку, представниці яких найчастіше закохують у поганих хлопців.

Також Знай.ua писав, що Венера увійшла у Водолія: чого очікувати від небесної ситуації і як це вплине на інші знаки Зодіаку.