Науковці з Гарварду виявили величезний, нерозривний потік газу у формі зігнутої хвилі, що з’єднує безліч областей активного зореутворення в Чумацькому Шляху.

За їх словами, це найбільша структура у всій Галактиці, що йде на трильйони кілометрів вгору і вниз від площини її диска. Про неї астроном Жуан Альвес і його співавтори розповідають у статті, яка готується до публікації в журналі Nature.

Космос, фото: versiya.info
Космос, фото: versiya.info

Вчені використовували астрометричні дані, отримані європейським космічним апаратом Gaia, який провів безпрецедентно точні вимірювання положень і рухів зірок Чумацького Шляху. Спираючись на них, астрономи склали 3D-карту розподілу міжзоряної речовини Галактики, виявивши довгу і тонку (9000 х 400 світлових років) хвилеподібну структуру, що йде на 500 світлових років вище і нижче площини Галактики

На знак вдячності співавторам з гарвардського Інституту перспективних досліджень Редкліффа вона отримала назву "хвилі Редкліфф". Хвиля з’єднує один з одним безліч областей зореутворення, в тому числі і деякі з тих, що зазвичай відносять до Пояса Гулда. За словами вчених, це найбільша газова структура в Чумацькому Шляху.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

3D-карта, хвиля Редкліфф виглядає прямою лінією, фото скріншот

"Замість нього ми виявили наймасштабнішу нерозривну газову структуру в Галактиці, організовану не в кільце, а в величезний, хвилеподібний філамент. Від Сонця до найближчої точки всього 500 світлових років. Весь час вона була прямо у нас перед очима, ми просто не могли її розглянути", - каже Жуан Альвес.

Ймовірною причини утворення такої хвилі, можливо стало стародавнє зіткнення Чумацького Шляху з газовою хмарою або карликовою галактикою.

Нагадаємо, раніше археологи знайшли найдавніший наскельний малюнок, побачене ошелешило

Як повідомляв портал "Знай.ua", пили кров динозаврів: вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів

Також "Знай.ua" писав, мурахи-зомбі, рослини-паразити і невідомі племена: у джунглях Амазонки знайшли рештки загадкової цивілізації