Вчені Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі прийшли до висновку, що в центрі Чумацького Шляху може знаходитися друга надмасивна чорна діра. Крім того, дослідники довели теорію відносності Ейнштейна.

Було проведено спостереження за зіркою S2, яка знаходиться поблизу надмасивної чорної діри Стрілець А* (Sgr A*) на відстані 120 астрономічних одиниць, повідомляє Хвиля. Вчені заговорили про можливу наявність другої чорної діри, на що вказує те, що Чумацький Шлях у давнину зіткнувся з іншою, меншою галактикою.

Чорна діра, фото: futurum.today
Чорна діра, фото: futurum.today

Вчені виявили, що друга надмасивна чорна діра не може бути більш ніж в сто тисяч разів масивніше Сонця, інакше б її гравітаційне поле вплинуло б на траєкторію зірки. Вони також встановили, що друга надмасивна чорна діра також не може бути видалена від свого компаньйона на відстань, що перевищує відстань від Сонця до Землі у 200 разів.

Окрім того було перевірено загальну теорію відносності Ейнштейна. У травні 2018 року S2 наблизилася до чорної діри, і довжини хвиль світла, випромінюваного зіркою, повинні розтягуватися і йти в червону частину спектру. Виявилося, що теорія точно пророкує ефект, що надається гравітаційним полем Sgr A*.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Космос, фото: versiya.info
Космос, фото: versiya.info

Вчені пояснили, що пара чорних дір в ядрі Чумацького Шляху повинна випромінювати гравітаційні хвилі, які поки не можна виявити за допомогою наявних детекторів. Проте новий інструмент LISA, який планують запустити у 2034 році, буде мати необхідну чутливість.

Нагадаємо, раніше археологи знайшли найдавніший наскельний малюнок, побачене ошелешило

Як повідомляв портал "Знай.ua", пили кров динозаврів: вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів

Також "Знай.ua" писав, мурахи-зомбі, рослини-паразити і невідомі племена: у джунглях Амазонки знайшли рештки загадкової цивілізації