Не кожен знає, що Україна славиться своїми печерами. Навіть більше, друга за довжиною печера у світі знаходиться саме у нас! Поки до літньої відпустки ще далеко, саме час спуститися у загадкові українські печери. Нижче наведено топ-8 найвідоміших місць.

1. Оптимістична на Тернопільщині — друга за довжиною у світі. Тут знаходяться величезні кристали, геликтиди та троянди з кристалічних утворень. Понад 256 км підземного лабіринту, які до сих пір не до кінця досліджені. Печера занесена в книгу рекордів Гіннеса, її знають у всьому світі як найдовшу гіпсову печеру, тут можна побачити унікальні вторинні освіти і просто відпочити від цивілізації.

Печера Оптимістична, скріншот: YouTube
Печера Оптимістична, скріншот: YouTube

2. Рукотворні Антонієві печери на Чернігівщині. У цьому місці цікаво буде подивитись на середньовічні написи графіті. Є пам’яткою підземної культової архітектури XI—XIX століть. Засновані вони в 1069 році як печерний християнський монастир князем Святославом Ярославичем і відомим церковним діячем давньоруської доби — преподобним Антонієм Печерським, який народився на Чернігівщині у місті Любечі.

Антонієві печери, скріншот: YouTube
Антонієві печери, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

3. Атлантида на Хмельниччині — різнокольорові кристали утворюють барвисті квіти та зірки. Печера Атлантида була відкрита в кінці 60-х років 20 століття. Щоб потрапити всередину, необхідно увійти в кар'єр, який знаходиться в семи метрах над землею. Атлантида — карстова печера, всіяна кристалами різних форм і навіть кольорів. Довжина печери — дві з половиною тисячі кілометрів. У ній можна навіть порахувати поверхи — в Атлантиді є чітко виражені три рівні, які розділені переходами.

Печера Атлантида, скріншот: YouTube
Печера Атлантида, скріншот: YouTube

Печера Атлантида, скріншот: YouTube
Печера Атлантида, скріншот: YouTube

4. Озерна печера на Тернопільщині, якій 100 тисяч років. У гіпсовій печері знаходиться безліч озер під землею. Протяжність її коридорів, досліджених на сьогодні, становить 130 кілометрів. Перша згадка про урочище датується початком 1940-х років. Вхід у печеру знаходиться на дні карстової лійки глибиною 18 метрів.

Озерна печера, скріншот: YouTube
Озерна печера, скріншот: YouTube

Озерна печера, скріншот: YouTube
Озерна печера, скріншот: YouTube

5. Соледар — соляна печера, яка має цілющий вплив. З давніх-давен Соледар славиться своїми соляними печерами, які утворилися в результаті шахтних виробок. Зараз ці величезні порожнисті підземні простори, вириті в пластах солі, стали надбанням туристів. Деякі з них розташовані в 300 метрах під землею, а їхні розміри вражають. Наприклад, висота одного із залів становить близько 30 метрів (це висота дев'ятиповерхівки), а довжина — кілька сотень метрів.

Печера Соледар, скріншот: YouTube
Печера Соледар, скріншот: YouTube

6. Млинки на Тернопільщині — тут доведеться протискуватися крізь щілини і навіть повзати. Млинки — це гіпсова лабіринтова печера. Довжина ходів сягає 40 км. У печері можна побачити різнокольорові кристали, сталактити, пластинчастий гіпс та інші мальовничі печерні освіти. Печера вважається непростою для пересування і доступна для здорових і активних людей.

Печера Млинки, скріншот: YouTube
Печера Млинки, скріншот: YouTube

7. Попелюшка із входом у Молдові, а усіма печерами під Україною. Довгий час єдиний вхід до неї вів з території Молдови, де її відкрили у 1977 році. Тоді при розробці кар'єру з видобутку гіпсу відкрився провал. Досліджена ділянка печери показала довжину галерей і переходів в 90 кілометрів. Таким чином спершу зовсім непримітна Попелюшка стала третьою за довжиною гіпсовою печерою у світі. З 1999 по 2005 рік печера була законсервована, а вхід до неї завалений. З 2005 року знову існує вхід з Молдовської сторони, а зовсім недавно відкрили вхід і в Україні, біля села Подвірне Новоселицького району.

Печера Попелюшка, скріншот: YouTube
Печера Попелюшка, скріншот: YouTube

8. Молочний камінь — закарпатська печера з білого каміння. Карстова печера в Українських Карпатах, загальна довжина якої становить 92 метри, об'єм - 63 квадратних метри. У печері є кальцитові напливні форми — сталактити. Печера знаходиться на північ від села Велика Уголька (Тячівський район Закарпатської області). Утворена у вапняковій скелі Молочний камінь. Вхід широкий і прямокутний, розміром 10 на 2,5 м, завдяки чому печера зсередини освітлена розсіяним денним світлом. Молочний камінь двоярусна печера з двома ходами, що розходяться від входу. Короткий західний хід веде у глухий кут, а східний переходить у доволі просторий зал.

Печера Молочний камінь, скріншот: YouTube
Печера Молочний камінь, скріншот: YouTube

Топ-8 українських печер

На море їхати ще зарано? Тоді саме час спускатися у печери!🗻🔦 Ось, наприклад ви знали, що друга за довжиною печера у світі знаходиться в Україні? 🧐 А де саме можна подивитися на середньовічні написи-графіті?➿➰〰️ Беріть аркуш та нотуйте. ТОП-8 українських печер: #шо_там #шо_мандри

Geplaatst door ШоТам? op Zaterdag 22 februari 2020

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, погода в останній зимовий понеділок дозволить українцям шиканути у таксі, пішки буде нереально

Як повідомляв портал "Знай.ua", роздягайтесь, буде гаряче: глобальне потепління у найближчі 5 років покаже людству справжні аномалії

Також "Знай.ua" писав, кліматологи стривожили прогнозом на 5 років — чекаємо на шторми, цунамі та лісові пожежі