Група вчених з Угорщини та Швеції з'ясувала, що холодний кінчик носа у собак може виконувати функції тепловізора. Дослідження опубліковано в журналі Nature Scientific Reports.

Виявилося, що собаки можуть відчувати теплове або інфрачервоне випромінювання – електромагнітні хвилі довжиною від 0,74 мкм до 2 мм. Раніше був відомий тільки один вид ссавців, здатних сприймати подібне випромінювання – це кажани Desmodus rotundus.

Цей вид використовує ринаріум – гладкий кінчик носа, який у здоровому стані залишається холоднішим за температуру тіла. Знаючи це, дослідники вирішили перевірити, чи не є ринаріум у собак таким самим тепловізором.

Собаки, YouTube
Собаки, YouTube

У ході експерименту собак навчили їсти з трьох мисок, накритих тепловими панелями різної температури. У двох з них, охолоджених до 11 і 13 градусів, перебувала їжа, а в третій, кімнатної температури, було порожньо. Дослідники просканували мозок тварин і простежили, яким чином вони роблять вибір між мисками.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Всі три собаки знайшли їжу, а сканування їх мозку показало, що у цьому процесі задіяний саме ринаріум. На думку авторів дослідження, це свідчить про здатність собак сприймати теплове випромінювання.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, службові собаки, які разом з українськими прикордонниками працюють в аеропорту "Бориспіль", також мають засоби захисту від коронавіруса.

Як повідомляв портал Знай.uа, бездомний пес два дні зігрівав своїм теплом малюка, якого мати залишила гинути на холоді.

Також портал Знай.uа писав, що червоних панд існує два види – китайські (з рудим хутром і смугастими хвостами) і гімалайські (з більш світлими мордами).