У квітні православні віруючі відзначають дуже важливе свято, яке прийшло до нас з глибокої давнини – Вхід Господній в Єрусалим, а в народі це свято отримало назву Вербна неділя.

Як потрібно відзначати Вербну неділю у 2020 році, що означає це свято, яка його історія, які цікаві традиції існують. Про це і не тільки - читайте в нашому матеріалі.

Вербна неділя 2020: дата

Вербну неділю щорічно відзначають в різні дати. У 2020 році свято буде випадає на 12 квітня.

Історія свята

Це торжество прийнято відзначати напередодні страсного тижня і Великодня. Згідно з біблійною легендою, саме в цей день Ісус Христос на ослику в'їхав в Єрусалим. Після всіх чудес, які створив Спаситель, жителі міста зустрічали його як героя – засипали дорогу пальмовими гілками і вимовляли вигуки "Осанна!".

Однак в Україні свято отримало деяку трансформацію – в нашій країні пальми замінили гілками верби. І це не дивно, адже ця рослина користується великою повагою в українського народу, бо першим сповіщає про прихід весни і, за легендами, має цілющі властивості.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Вербное воскресенье фото: pixabay

Головні обряди і ритуали

Велика частина народних традицій пов'язана безпосередньо з гілочками верби. Так, наприклад, під час святкової літургії в храмах прийнято освячувати букетики цієї рослини, а після нести додому, прикрашати ними приміщення. Вважається, що якщо поставити вербу близько ікон, то будинок на весь рік буде захищений від усіх бід, в тому числі і від пожежі, зглазу, повені.

А ще вербі приписують чудотворні якості. У Вербну неділю, за традицією, слід з'їсти кілька невеликих вербних бруньок, щоб знайти міцне здоров'я і силу, захиститися від хвороб і зглазу.

Ще один важливий ритуал, який слід виконати, – удари вербовими гілками один одного. Згідно з давніми віруваннями, якщо своїх рідних і близьких легонечко відшмагати освяченою вербою і в цей момент побажати їм здоров'я і сили, то всі хвороби точно підуть і не повернуться ніколи.

У цей день священики проводять причастя і сповідування, тому якщо ви відчуваєте потребу, то обов'язково зверніться за допомогою до служителів церкви.

Якщо на свято 11 квітня прочитати головну православну молитву "Отче наш" і при цьому тримати в лівій руці гілочку верби, а правою хреститися і просити Господа про фінансове благополуччя, то в родині обов'язково з'являться гроші.

Серед чоловіків існує повір'я, що гілочки верби надають особливу. фізичну силу.

Це свято потрібно проводити в колі своїх близьких, адже в цей час діє Великий піст. Значить, великих бенкетів влаштовувати не можна.

У цей день обов'язково потрібно читати молитви, думати про Бога, а також міркувати про свої вчинки. Пам'ятайте, що православні свята потрібні не для мирського, а для духовного.

У свято 12 квітня всі ще діє Великий православний піст. Це означає, що віруючі повинні дотримуватися особливого меню. Однак в цей день дозволяється приготувати рибну страву, а також випити трохи вина.

Вербное воскресенье фото: pixabay

Святкові обряди

Згідно з легендою, 12 квітня слід посадити рослину - тоді в будинку весь рік будуть водитися гроші. Той, хто знав про цю прикмету, і садив кімнатні рослини, дуже швидко ставав на ноги. Однак існує правило: якщо рослина через місяць зів'яне, то найближче майбутнє вам доведеться жити в бідності. А ось якщо ж ні, чекайте великої фінансової надбавки.

Сімейний оберіг

Такий оберіг призначений тільки для дівчат, а виготовити його можна виключно на Вербну неділю. Для йього знадобиться верба, при цьому кількість гілок повинна відповідати кількості членів вашої родини.

Рано вранці слід піти на службу і освятити гілочки. Після повернення додому випийте трохи святої води, візьміться за руки зі своїми домочадцями і прочитайте молитву: "Вербою святий Павло махає, від нас ворогів відганяє. Амінь".

Що заборонено робити

Як і на інші православні свята у Вербну неділю існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не розгнівати Небеса.

Так, наприклад, в цей день категорично заборонено займатися важкою працею. Всі справи по дому краще перенести на інший день. Однак пам'ятайте, що зустрічати свято в брудному будинку категорично заборонено. Так, ви покажете Богу свою неповагу.

Не варто перестаратися з гуляннями, пишні застілля в цей день не рекомендуються. Також не варто налягати на алкогольні напої. Дозволяється випити тільки трохи червоного вина.

Не можна в Вербну неділю святкувати дні народження, весілля, а також інші свята.

Не варто топтати крихти хліба, які впали зі столу – інакше будуть погані вісті.

Заборонено сваритися і лаятися. Вважається, що вся негативна енергетика повертається бідами, та ще й подвійною силою.

Заборона на заняття сексом поширюється на весь період Великого посту. Однак повністю виконувати це правило повинні тільки священнослужителі. Проте, навіть менш воцерковлені християни намагаються утримуватися від плотських утіх в дні конкретних релігійних свят, зокрема, і у Вербну неділю.

Чорна або будь-яка інша магія, ворожіння або змови в цей день під забороною. Та й взагалі, церковники категорично відкидають будь-які ритуали, навіть якщо вони спрямовані на благо, наприклад, щоб вийти заміж або знайти любов – адже це все гріх.

Вербное воскресенье фото: pixabay

Народні прикмети

Існує ряд прийме, завдяки якому в давнину люди передбачали, яка буде в майбутньому погода або урожай. Пропонуємо зробити це і вам.

Так, наприклад, якщо в день Вербної неділі не було заморозків, то, значить, в майбутньому буде багатий фруктовий урожай. Якщо ж піде сніг або дощ - то буде хороший овочевий урожай.

Ще одна прикмета свідчить, що якщо погода в цей день буде сонячною і безвітряної, то літо буде також сонячним і теплим. А ось від дощової і вітряної погоди нічого доброго не чекай – літо і осінь будуть холодними і дощовими.

Вважається, якщо з'їсти брульку верби, освяченої в церкві, то людини буде супроводжувати успіх у кожному його починанні.

Якщо подумки закликати людину в свято 12 квітня, то в недалекому майбутньому він обов'язково з'явиться в ваш будинок.

Вербное воскресенье фото: pixabay

Молитви

Не забувайте молитися, адже це головна традиція, яка допомагає віруючим зв'язатися з Господом. А кращі молитви, пов'язані з Вербною неділею, читайте далі.

***
"Господи Божє наш, Воссєдающий на хєрувимах! Ты воздвиг Силу — Своєго Сына, Иисуса Христа, чтобы Он Своим крєстом, погрєбєниєм и воскрєсєниєм спас мир. И когда Он, явившись для этого, шєл в Иєрусалим на добровольныє страдания, то народ, прєбывавший во тьмє и смєртном мраке, взявши пальмовыє и других дєрєвьєв вєтви, как символы жизни, возвєщал ими о воскрєсєнии. О, Владыка, Ты Сам сохрани и сбєрєги и нас, подобно им носящих в руках в этот прєдпраздничный дєнь пальмовыє и других дєрєвьєв вєтви; и, сохраняя нас, удостой, чтобы мы с пениєм духовных пєснєй и пєснопєний, как и тє народы и дєти, воспєвающиє Тєбє "Осанна", встрєтили Триднєвное Животворящєє Воскрєсєниє во Христє Иисусє, Господє нашєм, с Которым благословєн Ты вмєстє с Прєсвятым, Всєблагим и Животворящим Твоим Духом, нынє и всєгда и во вєки вєков. Аминь".

***
Радуйся и вєсєлися, градє Сионє, красуйся и радуйся Цєрквє – Божия: сє бо Царь твой приидє в правдє на жрєбяти сєдя, от дєтєй воспєваемый: осанна в вышних, благословєн єси, имєяй множество єдрот, помилуй нас.

***
Господи, Иисусэє Христє, Сынеє Божий, молитв ради Прєчистыя Твоєя Матєри и всєх святых, помилуй нас. Аминь.

***
Царю Нєбєсный, Утєшителю, Душє истины, ижє вєздє сый и вся исполняяй, сокровищє благих и жизни Податєлю, прииди и всєлися в ны, и очисти ны от всєкия сквєрны, и спаси, Блажє, душє наша.