Фінансові піраміди вийняли гроші з сотень тисяч сімей по всьому світу, і пострадянські країни у цьому особливо відзначилися - молодий капіталізм зробив людей особливо довірливими і дав марну надію на швидкі прибутки. МММ - один з найвідоміших прикладів, але далеко не єдиний. То все ж як працюють фінансові піраміди?

В принципі схему можна назвати - експлуатація людської надії. Головною особливістю фінансових пірамід є те, що в ході їх роботи грошові вклади учасників просто перерозподіляються. Іншими словами, кошти, які вкладають учасники в піраміду, не беруть участі у виробництві товарів або послуг, і тому загальна кількість коштів завжди залишається рівною сумарним вкладам інвесторів - змінюються лише власники засобів. Це схоже просто на збір грошей в мішок, а потім - послідовну роздачу цих коштів учасникам гри з тих чи інших правил.

Фінансова піраміда, фото Pxhere
Фінансова піраміда, фото Pxhere

Творцем однієї з перших фінансових пірамід вважається італійський шахрай Чарльз Понці. Переїхавши до США після Першої світової війни, він створив компанію, яка мала спекулювати поштовими міжнародними купонами для відповіді. Але як у будь-якій класичній фінансовій піраміді, за діяльністю компанії нічого не стояло - вони лише перерозподіляли гроші від нових вкладників серед старих.

На фінансовій піраміді неможливо заробити на практиці. Деякі ранні інвестори справді можуть спробувати отримати прибуток, але ніхто не може знати, як довго ще протримається шахрайська схема. На додаток, усі "зароблені" гроші фактично будуть грошима постраждалих.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Харкові з'явилася нова фінансова піраміда: відберуть всі гроші і залишать ні з чим.

Як повідомляв портал Знай.ua, Хитрі ділки простягнули руки до грошей українців: список підозрілих схем.

Також Знай.ua писав, що Найбільша фінансова піраміда часів СРСР знову полює за вашими грошима.