Через кризу і падіння рівня життя українці шукають додаткові шляхи заробітків. Через довірливість багато з них ризикують стати жертвами звичайних фінансових пірамід, число яких в Україні знову почало зростати.

Російські відсотки з повітря

Киянка Олена звернулася до редакції "Знай" з історією своєї подруги.

"Моя знайома Марія влізла в якусь незрозумілу піраміду. Все почалося з того, що її батьки по скайпу поспілкувалися з далекими родичами з Росії. Ті розповіли, що вже давно на пенсії, але заробляють в інтернеті і навіть планують будувати власний будинок. Сім'я подруги, природно, зацікавилася додатковим заробітком - хто в наш час цим не цікавиться?

Як пояснила мені сама подруга: хороші люди збирають гроші у простих громадян у величезні суми, потім дають бізнесменам під величезні відсотки, а потім частина цих відсотків виплачують в якості дивідендів. Робити в інтернеті нічого не потрібно, просто раз на день заходити в особистий кабінет на сайті і контролювати нарахування відсотків.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Читайте також: Президент дозволив бізнесменам працювати без касових апаратів

Мене дуже збентежив той факт, що компанія виявилась російською. Все-таки у нас йде війна з сусідами, і в разі чого - навряд чи подруга поїде з України в Росію подавати заяву на шахраїв ", - розповіла Олена.

Тривогу жінка забила, коли подруга до неї звернулася зайняти грошей. Виявилося, що жінка вклала чотири тисячі гривень, а слідом за нею в інтернет-бізнес подалися ще і її батьки-пенсіонери, і брат.

"Я намагалася пояснити подрузі, що це фінансова піраміда, але вона мене й чути не хотіла. Каже, що все перевірено її родичами - гроші дійсно капають на рахунок. Правда, виявилося, що гроші її російські родичі заробили, але поки не знімали, збирають", - розповіла Олена.

Як губить проста неуважність

Поки йшло розслідування, до журналіста "Знай" також звернувся старий знайомий з пропозицією заробити грошей.

"З березня я маю 3,5 штуки гривень на місяць, не напружуючись абсолютно. Є такий фонд - називається "Меркурій". Будь-яка сума, вкладена туди, протягом року збільшується більш ніж в два рази. Жити можна на відсотки ", - розписав всі принади фінансової піраміди Сергій. Скріни своїх заробітків він також надав.

На питання - звідки беруться гроші, Сергій зазначив, що один хороший чоловік вирішив стати банком для простих людей. Всі гроші він вкладає в Греції, купує нерухомість, готельні та розважальні комплекси. А відсотки платить людям так, як платив би банку.

Читайте також: За інтернет-покупки в Білорусі братимуть податок

Але що цікаво, в положенні про програму Фонду "Меркурій" немає жодного слова про інвестиції, та ще й за кордоном. На сайті: http://ua.pmvf.net/ у відкриту зазначено, чим займається даний фонд і які ризики його учасників.

У пункті 17 "Положення про роботу фонду" зазначено:

17.1. Кожен з учасників програми, приєднуючись до програми і здійснюючи внесок, розуміє і погоджується з тим, що виплати, передбачені п. 9 даного положення, здійснюються виключно за рахунок грошових коштів інших учасників.

17.2. Кожен з учасників договору, приєднуючись до договору і здійснюючи внесок, розуміє і погоджується з тим, що у разі відсутності грошових коштів, виплати йому будуть припинені на невизначений термін.

Найцікавіше, що підписуючи договір і вкладаючи гроші, середньостатистичний українець рідко звертає увагу на ці пункти. Разом з тим, так людина добровільно погоджується на участь у піраміді. А спритні "ділки" прямо вказують, що працюють відповідно до Цивільного Кодексу України.

Передбачити, коли впаде піраміда неможливо

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко розповідає про те, що головна мета організаторів будь якої піраміди - побільше заробити.

"Реєструється сайт, де простим людям обіцяють шалені заробітки. Там детально розповідають, що з мінімальної ставки можна отримати максимальний дохід. Мінімальна ставка це 20% або якась тисяча гривень. Ніби й сума не дуже велика. Вони свідомо пропонують не високу ставку, яка спрацює ", - розповідає Охріменко.

Називають себе ці піраміди по-різному - клуб, фірма, співтовариство і т. д.. Обіцянки великих відсотків призводять до того, що реально вистроюють чергу людей, які хочуть заробити.

Експерт розповідає, що у фінансовій піраміді ніколи немає головної людини.

"Ви його просто не знайдете. Якщо у будь-якій компанії або банку є хтось один головний, то у піраміди його ніколи немає. Але ви знайдете інформацію про піраміду, форум про неї, де люди розхвалюють всю систему. Як правило, вони розповідають які у них були фінансові проблеми, а ось ця система допомогла заробити грошей, вилізти з боргів ", - коментує Олександр Охріменко.

Принцип роботи таких пірамід, за словами експерта, досить простий. Припустимо, ви вклали гроші і пройшов час і ви отримали прибуток. Природно, це радує. Проходить місяць, другий. Ви задоволені результатом. Організатор бачить, що справа йде, бачить, що все виходить. Це називається: "організатор заливає фундамент".

Звісно, у вас є коло друзів, родичів, знайомих. Ви ділитеся своєю радістю, рекламуєте піраміду. І вже серед ваших друзів з'являються зацікавлені. Хтось вкладе мінімум, хтось максимум. Насправді, піраміда - це величезна кількість людей і вкладів. Але в один день, за пару хвилин люди втрачають все. Звалилася піраміда, організатор забрав усі гроші. Хтось втрачає сотні, а хтось тисячі.

Читайте також: Група "Приват" подала новий позов проти України на $5 млрд

"Як зрозуміти, що вже вона ось-ось лопне? Ніяк! Це обчислити не реально. Свої гроші ви вже не повернете - всі гроші вкладників забираються протягом лічених хвилин", - говорить Охріменко.

Також він закликав бути обережним з розповідями родичів і знайомих про нечувані заробітках.

"Навіть якщо ці люди ще нічого не знімали, і не тримали, нібито, зароблені гроші в руках - вони будуть писати, що все чудово і все працює. Це своєрідна гра для залучення нових членів. Господарі обіцяють додаткові відсотки тим, хто залучить у піраміду інших членів. Плюс, ще й наймають за гроші писати. Але суть піраміди не змінюється - в ній виграє тільки її організатор ", - розповів експерт.

Ніхто не може працювати з грошима без ліцензій

Юрист Вадим Хабібуллін розповідає, що всі документи, які надаються представниками піраміди - недійсні.

"Припустимо, людина вирішила відкрити в Україні банк. Думаєте це так просто? звичайно, ні! Щоб працювати з грошима потрібно купу дозволів та ліцензій. А тут в інтернеті з нуля створюється сайт, ніде не вказано навіть головний цієї спільноти - і люди вже працюють з грошима. По суті, вони користуються грошима без договірних зобов'язань - папірець, роздрукована з сайту не в рахунок - це всього лише шматок паперу. Тому претензії пред'являти нікому. Такі "документи" не є доказами у судових справах ", - говорить юрист.

До боротьби з пірамідами приєдналися і банки.

Так "Приватбанк" офіційно заявив, що заблокував можливість використання своїх фінансових інструментів для фонду "Меркурій", діяльність якого має всі ознаки фінансової піраміди і підпадає під норми закону про протидію шахрайству. Банк буде і далі відстежувати сумнівні фінансові операції фонду "Меркурій", щоб не допустити залучення жителів України у створення нової шахрайської структури.

"Блокування операцій функціонерів фінансової піраміди здійснюється згідно з вимогами законодавства про запобігання відмиванню коштів, отриманих незаконним шляхом, а також вимогам обов'язкового фінансового моніторингу операцій приватних осіб у великих розмірах. Приміром, щоденний оборот по картах і рахунках функціонерів "Меркурія" перевищує 1 млн. грн. Крім того, діяльність "Меркурія" порушує норми закону про роботу фінансових установ ", - заявили в прес-службі банку.

Раніше "ПриватБанк" допоміг зберегти мільйони гривень учасникам міжнародної фінансової піраміди МММ, заблокувавши сумнівні фінансові операції функціонерів системи МММ фактично з першого дня початку її роботи в Україні.