Цього року різко побільшало шахрайств, пов'язаних із роботою лізингових компаній. Вони стали масовими. Лише за перший квартал цього року до Нацкомфінпослуг надійшла 51 скарга, помітили в Асоціації лізингодавців.

"Ми зіткнулися із тим, що шахраї оформлюють документи як громадська організація із надання інформаційних послуг, а видають себе за лізингову компанію. Люди, які вперше беруть лізинг, не перевіряють документів, тому швидко потрапляють на гачок шахраїв", - говорить порталу "Знай" Марина Масіч, директор Асоціації лізингодавців.

Такі компанії беруть у людей аванси, що становлять 10-20% від вартості речей. Найчастіше це автомобілі та інші крупні речі. Лізинг відрізняється від кредиту тим, що документи на річ оформлюють не на покупця, а на лізингову компанію.

"Наприклад, коли авто купують у лізинг, в техпаспорті власником записують представника компанії, а не позичальника. Нечесні гравці ринку цим користуються", - пояснює експерт.

Читайте також Світові автовиробники не знижуватимуть цін в Україні

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги
Показати ще

Однак, за її словами, у більшості випадків до купівлі товарів не доходить. Шахраї зникають із авансовими платежами.

"Коли постраждалі звертаються до поліції із чеками й платіжками, то виявляється, що вони заплатили за консультаційні послуги, а не завдаток за бажану річ. Це означає, що шахраям нічого не загрожує. Вони ж чесно в документі написали "консультаційні послуги". Тому варто кожен документ перевіряти. Найкраще йти на укладення угоди зі знайомими, аби уважно все прочитати", - каже Марина Масіч.

Нагадаємо, лізингові компанії почали працювати в Україні із 2000 року. Деякі банки також продають у лізинг речі. Переважно це комерційний транспорт.