Вчені вперше змогли виростити живу руку в лабораторних умовах. Досягнення Массачусетської загальної лікарні дозволить вирощувати заміну ампутованим кінцівкам.

Про це повідомляє New Scientist.

Автори дослідження заявили, що розроблена технологія дозволить вирощувати як верхні, так і нижні кінцівки.

Зараз люди, які з яких-небуть причин втратили свої кінцівки, можуть відновити їх за допомогою протезування або трансплантації. Однак рухи протезів все ще виглядають неприродно.

У разі пересадки кінцівок пацієнти повинні приймати потужні імунодепресанти, щоб організм не відторгнув трансплантат.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Вчені обіцяють, що кінцівки, вирощені в лабораторних умовах, виглядатимуть природніше, а їхні рухи будуть плавними. Їм також не потрібна імунодепресія, оскільки нові органи вирощені з клітин пацієнта.

Читайте також: Американці виявили тварину, що розмножується без сексу

Каркасом для кінцівки стала лапа мертвого щура. Її обробили спеціальним розчином, який зупинив поділ клітин. Потім робочий матеріал помістили в контейнер з додаванням здорових кровоносних судин, м'язових клітин, необхідних поживних речовин і кисню. Через два-три тижні кінцівка була відновлена.

Тоді її приєднанали до тіла живого щура, швидко наповнилася кров'ю, і тварина могла рухати новою лапою.

Вчені говорять, що ще треба виконати чимало роботи, перш ніж вони будуть готові тестувати свій винахід на людині. На це піде щонайменше десять років.